НБУ тимчасово послабив вимоги до роботи небанківських фінустанов

НБУ тимчасово послабив вимоги до роботи небанківських фінустанов

Укрінформ
В умовах воєнного стану Нацбанк не вдаватиметься до санкцій за незначні порушення в роботі фінансових компаній, ломбардів, лізингодавців, страхувальників і кредитних спілок.

Як передає Укрінформ, про це за підсумками зустрічей фахівців Національного банку України з учасниками ринків небанківських фінансових послуг повідомляє пресцентр НБУ.

"В умовах воєнного стану Національний банк не застосовуватиме заходів впливу за порушення строків подання звітності — як статистичної, так і фінансової (консолідованої, проміжної). Регулятор не застосовуватиме заходів впливу за порушення вимог щодо наявності власного капіталу, подання документів і надання інформації регуляторові, передбачених низкою нормативно-правових актів Національного банку, зокрема Положенням про ліцензування та реєстрацію", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для всіх учасників ринку встановлено послаблення, що мають допомогти бізнесу сконцентрувати увагу на професійній діяльності.

Серед тимчасових послаблень є й такі:

- до страхувальників не застосовуватимуть заходи впливу за порушення обов’язкових критеріїв і нормативів достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів і ризиковості операцій;

- до кредитних спілок не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами. Також не буде заходів впливу за порушення строків проведення чергових загальних зборів членів кредитних спілок за підсумками 2021 року;

- до фінансових компаній-гарантів не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами;

- до небанківських фінансових груп не застосовуватимуть заходи впливу за порушення вимог щодо достатності регулятивного капіталу, складання й подання консолідованої і субконсолідованої звітності та інформації.

При цьому регулятор наголошує: "Незважаючи на дію воєнного стану, учасники ринку небанківських фінансових послуг повинні виконувати зобов'язання перед клієнтами у повному обсязі, наскільки це можливо за поточних умов".

Як повідомлялося, раніше у середу Нацбанк встановив порядок складання й подання банками фінансової звітності в умовах воєнного стану. Банки, які не завершили складання річної фінзвітності та консолідованої річної звітності за 2021 рік, мають продовжити цю роботу після припинення дії воєнного стану. НБУ ж не застосовуватиме щодо них заходів впливу за порушення термінів подання такої звітності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-