Нацбанк придбав військові облігації на 20 мільярдів

Нацбанк придбав військові облігації на 20 мільярдів

Укрінформ
Національний банк України 8 березня викупив військові облігації уряду на 20 млрд грн і за необхідності продовжить фінансувати критичні видатки уряду в умовах воєнного стану.

Про це регулятор повідомив на сайті, передає Укрінформ.

Зазначається, що Національний банк України в умовах воєнного стану та з огляду на потребу в фінансуванні Збройних Сил України для протидії військовій агресії Росії з 8 березня 2022 року може надавати підтримку державному бюджету шляхом купівлі цінних паперів уряду на первинному ринку.

"Правління Національного банку України 8 березня 2022 року ухвалило рішення викупити військові облігації уряду на суму 20 млрд грн. Ця сума становить близько 1,3% від загальної суми видатків державного бюджету України, передбаченої на 2022 рік", - йдеться у повідомленні.

Зауважується, що Національний банк фінансуватиме лише критичні видатки уряду в обмежених обсягах. Такий підхід дасть змогу мінімізувати ризики високої інфляції та порушення макрофінансової стабільності й сприятиме швидшому відновленню ринкових засад функціонування економіки та фінансових ринків у післявоєнний час.

Доцільність подальших операцій із фінансування критичних видатків уряду визначатиметься окремими рішеннями Національного банку в залежності від поточної воєнно-політичної та соціально-економічної ситуації.

"Надання кредитів державі з боку Національного банку є тимчасовим заходом в умовах воєнного стану. Після завершення війни і повернення економіки та фінансової системи до функціонування на ринкових засадах Національний банк відновить традиційний формат інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом і забороною фінансування державного бюджету", - наголосили в НБУ.

Як повідомлялося, у зв’язку з російською агресією уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином, планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн. Покупцем військових облігацій буде Національний банк.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів України 1 березня на першому аукціоні розмістило військові облігації на 8,1 млрд грн.

8 березня на другому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до бюджету 6,731 млрд грн, зокрема 6,6 млрд грн - від розміщення військових облігацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-