Дії загарбників на АЕС мають кваліфікуватися як ядерний тероризм – Держатомрегулювання

Дії загарбників на АЕС мають кваліфікуватися як ядерний тероризм – Держатомрегулювання

Укрінформ
Російські загарбники перетворюють територію захопленої атомної електростанції на військовий об'єкт, що має кваліфікуватися як ядерний тероризм.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зверненні в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олега Корікова.

"Ворог перетворює територію АЕС на військовий об’єкт, розміщує на цій території важке озброєння, щоб шантажувати весь світ. Такі дії ворога мають бути кваліфіковані як акти ядерного тероризму", - йдеться в повідомленні. 

Коріков наголосив, що військове захоплення ядерних установок, а також військові дії стосовно інших об’єктів ядерної енергетики та використання джерел іонізуючого випромінювання на території України створюють безпрецедентні за своїми масштабами ризики.

Зокрема, йдеться про ризики щодо ядерної та радіаційної безпеки; щодо захищеності ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання.

"Наразі, не дивлячись на активні ініціативи української сторони, на жаль, жодні дипломатичні зусилля МАГАТЕ та інших міжнародних партнерів не принесли реальних результатів щодо зниження або усунення воєнних ризиків на ядерних об’єктах України", - констатував Коріков. 

На його думку, на сьогодні в Україні через військову агресію рф створено ризики не лише радіаційних аварій різного масштабу, втрати контролю над джерелами іонізуючого випромінювання, а й безпрецедентні ризики ядерної катастрофи глобального масштабу.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває під контролем російської армії з 4 березня. Чорнобильську зону ворог захопив 24 лютого, відтоді на атомній станції немає змоги змінити персонал.

У Харкові 6 березня російські війська обстріляли Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», де знаходиться ядерна установка.

Із 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-