Україна очікує на приєднання до ENTSO-E протягом тижня – Галущенко

Україна очікує на приєднання до ENTSO-E протягом тижня – Галущенко

Укрінформ
Приєднання Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України до системи передачі континентальної Європи ENTSO-E очікується упродовж тижня.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає Укрінформ із посиланням на Міненерго.

“Зараз закінчується технічна підготовка синхронізації. Вона має завершитись протягом найближчих декількох днів. Ми очікуємо, що у найближчий тиждень має відбутись наше приєднання”, - сказав Галущенко.

Він підкреслив, що Україна впевнено рухається у напрямку зміцнення енергетичної незалежності, і висловив сподівання, що Європа також піде відповідним шляхом, відмовившись, зокрема, від російського газу.

“Ми попереджали, що Росія використовує газ як зброю. І от сьогодні ця зброя вже на наших вулицях... Європейці просто мають прийняти для себе рішення. Вони просто мають відмовитися від закупівлі російського газу і нафти. Можливості для диверсифікації є”, - наголосив урядовець.

Як повідомлялося, оператори системи передачі континентальної Європи ENTSO-E визнали необхідність прискорення синхронізації енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи.

Синхронізація Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з ENTSO-E була запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року було призначено тестову роботу ОЕС України та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції із ENTSO-E.

24-26 лютого енергосистема України проходила випробовування в ізольованому режимі, через що на ринку електроенергії діяла одна торгова зона. Згодом стало відомо про продовження роботи в режимі однієї торгової зони на 27-28 лютого.

Міністерство енергетики відмовилося від повернення української енергосистеми в об'єднану мережу з країнами росія та білорусь. 

ENTSO-E – європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-