Україна розраховує вже у березні інтегруватися в енергосистему ЄС – Галущенко

Україна розраховує вже у березні інтегруватися в енергосистему ЄС – Галущенко

Укрінформ
Київ має на меті вже цього місяця приєднатися до електричної системи Європейського Союзу, відомої як мережа передачі електроенергії ENTSO-E.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго з посиланням на інтерв’ю міністра енергетики Германа Галущенка агенції Reuters, передає Укрінформ.

Урядовець вкотре наголосив: після підступного російського вторгнення Україна вже ніколи не під’єднуватиметься до енергосистем Росії та Білорусі.

У понеділок Євросоюз заявив, що терміново з’єднає свою систему з українською, що підвищить незалежність електроенергетики України від держави-агресора.

Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон на пресконференції після закінчення засідання Європейської ради з енергетичних питань повідомила, що надзвичайну синхронізацію енергосистеми України з європейською ENTSO-E можуть провести за кілька тижнів.

“Ми щодня працюємо над технічним під’єднанням. Дедлайн десь 14 березня, але докладаємо всіх зусиль, щоб зробити це швидко”, – запевнив в інтерв’ю Reuters Галущенко.

Як повідомлялося, з 24 лютого, за кілька годин до російського вторгнення, Об'єднана енергосистема України разом із молдовською енергосистемою планово перейшла в ізольований режим. Після успішного тестування на тлі військової агресії Росії наша країна відмовилася знову під’єднуватися до енергосистем РФ та Білорусі.

Раніше планувалося, що Україна приєднається до європейської мережі передачі електроенергії ENTSO-E з початку 2023 року. За час підготовки до інтеграції країна інвестувала понад 700 мільйонів євро у розвиток електроенергетичної інфраструктури, зміцнила кіберзахист енергообʼєктів, виконала всі ключові технічні умови для під’єднання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-