НБУ підтримує рівень ліквідності банківської системи в умовах війни

НБУ підтримує рівень ліквідності банківської системи в умовах війни

Укрінформ
Банківська система залишається стійкою і ліквідною навіть в умовах воєнного стану; з 28 лютого 2022 року обсяг коштів населення на рахунках банків зріс, бо надійшли зарплати.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт Національного банку України, про це заявив голова НБУ Кирил Шевченко.

«З початку війни до 28 лютого обсяг коштів населення на рахунках найбільших банків зріс, зокрема через надходження заробітних плат. Відплив депозитів стримує доступність безготівкових операцій та обмежена робота банків у низці регіонів», - заявив Шевченко.

За його словами, банки мають запас високоліквідних активів для забезпечення всіх безготівкових розрахунків і розрахунків за депозитами населення навіть у нинішніх складних умовах.

Крім того, пояснив Шевченко, додатковою підтримкою для банків є класичне заставне та запроваджене Національним банком бланкове рефінансування терміном до одного року. Національний банк також за потреби здійснює підкріплення банків готівкою без обмежень.

Водночас, зауважив глава НБУ, аби й надалі підтримувати належний рівень ліквідності в банківській системі, правління Нацбанку ухвалило рішення припинити проведення тендерів із розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів і скасувати рішення щодо збільшення нормативів обов’язкового резервування, ухвалене на початку лютого.

При цьому надалі будуть проводитися тендери з надання рефінансування банкам, зокрема бланкового.

«Водночас ми закликаємо громадян надавати перевагу безготівковим розрахункам, а операторів торговельних мереж та заправних станцій – не допускати жодних відмов у прийнятті безготівкової оплати», - наголосив Шевченко.

Він також запевнив, що запас ліквідності державних фінансів в Україні цілком достатній для фінансування видатків та погашення зобов’язань.

«Система державних фінансів функціонує без перебоїв. Платежі уряду України здійснюються без обмежень згідно із законодавством про воєнний стан, запас ліквідності цілком достатній для фінансування видатків та погашення зобов’язань», - запевнив Шевченко.

Він зазначив, що, по-перше, багато українських підприємств надалі сплачували податки до державного бюджету, а деякі навіть сплатили їх заздалегідь.

По-друге, НБУ терміново перерахував частину прибутку до розподілу в сумі майже 19 млрд грн до держбюджету України для фінансового забезпечення функціонування держави в умовах воєнного стану.

По-третє, міжнародні організації та країни-партнери взяли зобов’язання з виділення значних обсягів фінансування на зміцнення обороноздатності, підтримку економіки України та гуманітарні питання. За нашими оцінками, сумарно міжнародна фінансова, технічна та гуманітарна підтримка сягає більше 15 млрд дол. в еквіваленті, з них більше 5 млрд дол. – безпосередньо до бюджету.

Також, за словами глави НБУ, додатковим джерелом фінансування потреб української армії є кошти зібрані організаціями та громадянами Украхни та інших країн на рахунках НБУ. Станом на 2 березня 2022 року, на спецрахунок, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних Сил України, перераховано вже понад 6 млрд грн в еквіваленті. З них більше 1,6 млрд грн Національний банк вже спрямував на потреби військових.

Як повідомлялося, Національний банк України в умовах військової агресії відклав ухвалення рішення щодо розміру облікової ставки і залишив її незмінною - на рівні 10%.

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, Національний банк в умовах воєнного стану застосовуватиме ключову ставку та інші монетарні інструменти для контролю над інфляційними очікуваннями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-