В ЄС погодилися на якнайшвидшу синхронізацію української енергосистеми з ENTSO-E

В ЄС погодилися на якнайшвидшу синхронізацію української енергосистеми з ENTSO-E

Укрінформ
Європейські оператори систем передачі сьогодні підтримали рішення про якнайшвидшу інтеграцію з української енергетичної системи з ENTSO-E.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міненерго, про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко за результатами засідання міністрів енергетики ЄС.

«Щиро вдячні міністрам енергетики держав-членів ЄС за безпрецедентну підтримку України у умовах брутальної російської агресії проти нашої держави. Щойно завершилося надзвичайне засідання Ради ЄС. <...> ЄС також підтримує якнайшвидше приєднання енергетичної системи України до об’єднаної мережі континентальної Європи», - наголосив Галущенко.

За його словами, два тижні триватиме технічна стадія синхронізації. Необхідні технічні аспекти синхронізації будуть вирішені у тісній координації з Європейською комісією, державами - членами ЄС та іншими міжнародними партнерами.

"Цей процес є важливим для стабільної роботи систем. Зі свого боку, ми робитимемо все від нас залежне, щоб завершити його якнайшвидше", - підсумував Галущенко.

Як повідомляв Укрінформ, синхронізація Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з ENTSO-E була запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року було призначено тестову роботу ОЕС України та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції із ENTSO-E.

24-26 лютого енергосистема України проходила випробовування в ізольованому режимі, через що на ринку електроенергії діяла одна торгова зона. Згодом стало відомо про продовження роботи в режимі однієї торгової зони на 27-28 лютого.

Міністерство енергетики України відмовилося від повернення української енергосистеми в об'єднану з Росією та Білоруссю мережу.

ENTSO-E – європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-