Україна не повернеться в об'єднану з Росією та Білоруссю енергосистему - Міненерго

Україна не повернеться в об'єднану з Росією та Білоруссю енергосистему - Міненерго

Укрінформ
Міністерство енергетики України відмовилося від повернення енергосистеми в об'єднану з Росією та Білоруссю мережу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці міністр енергетики Герман Галущенко.

"У той час, коли Росія почала воєнне вторгнення в Україну, енергосистема нашої держави проводила тестове випробування роботи в ізольованому режимі від російської та білоруської енергосистем. Автономна робота української енергосистеми протягом 24-26 лютого пройшла успішно і довела спроможність працювати в ізольованому режимі. І все це в умовах ракетних обстрілів, запеклих боїв і спроб ворога атакувати об’єкти критичної інфраструктури", – заявив він.

Українська енергосистема довела здатність підтримувати необхідну частоту 50 Гц у різних режимах роботи та надійність і безпеку енергопостачання українським споживачам навіть в умовах військової агресії.

Галущенко висловив подяку оператору "Укренерго" за професійно виконані роботи та диспетчерське управління в надскладних умовах. Також міністр подякував усім енергетичним підприємствам за забезпечення ресурсної, технічної і технологічної роботи енергосистеми.

За його словами, робота в ізольованому режимі, як передбачено Угодою про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем, мала проводитися в два етапи: у зимовий та літній періоди.

Повернення енергосистеми України в об'єднану з Росією та Білоруссю мережу після випробувань було заплановане на 27 лютого.

"Водночас ворог відкоригував наші плани. Сьогодні підписано наказ Міненерго про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів", – зазначив Галущенко.

Очільник Міненерго України планує звернутись до своїх колег з європейських країн щодо сприяння у прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської.

Він наголосив, що "технічно і технологічно ми довели нашу спроможність. Політично – слово за урядами європейських країн. Після восьми років, що ми доводимо наш європейський вибір, після збройного нападу Росії протягом останніх днів у жодної європейської країни не може бути сумніву у наших прагненнях".

У Міненерго розраховують на європейський крок назустріч, але "впевнені у своїх силах і здатності забезпечити українців стабільним енергопостачанням, незважаючи на плановість чи прискореність термінів синхронізації".

Галущенко підкреслив, що об'єднана енергетична система України має достатній резерв потужності та продемонструвала свою стійкість.

За його даними, у роботі на сьогодні 10 блоків АЕС, працює гідрогенерація, а теплові електростанції як державної, так і приватної форми власності наростили достатній запас вугілля для успішного закінчення опалювального сезону та забезпечують вироблення необхідного обсягу електроенергії і регулювання потужності.

Як повідомляв Укрінформ, 24-26 лютого енергосистема України проходить випробовування в ізольованому режимі, через що на ринку електроенергії діє одна торгова зона.

Згодом стало відомо про продовження роботи в режимі однієї торгової зони на 27-28 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-