Світовий банк надасть $300 мільйонів на проведення термомодернізації в українських містах

Світовий банк надасть $300 мільйонів на проведення термомодернізації в українських містах

Укрінформ
Світовий банк надасть 300 млн доларів на проведення термомодернізації в українських містах в рамках нового проекту з енергоефективності, який здійснюється у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій.

Як передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал, про це під час зустрічі домовилися міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

«Світовий банк є нашим надійним партнером. Це підтверджено спільними проектами останніх років, які спрямовані на розвиток міської інфраструктури. Йдеться про модернізацію сектору централізованого теплопостачання, а також водопостачання та водовідведення. Сьогодні ми обговорюємо старт нового проекту — 300 мільйонів доларів будуть виділені на проведення енергоефективних заходів в Україні. Завдяки цьому міста зможуть отримати більше ресурсів на термомодернізацію шкіл, садочків, систем теплопостачання, а також забезпечення вуличного освітлення. Проект стане потужним внеском у енергетичну стабільність нашої держави. Енергоефективність — один з ключових напрямів діяльності Мінрегіону», — наголосив Чернишов.

Зазначається, що станом на кінець 2021 року спільні проекти Мінрегіону та Світового банку дали можливість скоротити споживання природного газу більш ніж на 27 мільйонів кубометрів, викиди вуглекислого газу (CO2) – на понад 45 тисяч тонн на рік, а також заощадити понад 26 гігават енергії.

«Технічні процеси з підготовки до реалізації нового проекту Світового банку з муніципальної енергоефективності у тісній співпраці з Мінрегіоном мають завершитися наприкінці весни 2022 року. Переконаний, це допоможе українським містам знизити рівень залежності від паливно-енергетичних ресурсів та зробить внесок у амбітні цілі України щодо протидії зміні клімату», — підкреслив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

Читайте також: Верещук анонсувала, з чим буде пов'язаний перший проєкт Фонду «Партнерство за сильну Україну»

Як повідомлялося, Верховна Рада ратифікувала угоду з ЄІБ щодо кредиту у 300 млн євро на комплексну термомодернізацію громадських будівель. Також Мінрегіоном було підписано нові угоди з ЄІБ та фондом «E5P» у межах проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Йдеться про надання гранту Україні у розмірі 4 млн євро від фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), а також грантову технічну допомогу на суму 4 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP).

Крім того, у рамках реалізації проекту «Енергоефективність у громадах» підписано Угоду між Кабінетом Міністрів, німецьким державним банком «Кредитна установа для відбудови» (KfW), Житомирською та Запорізькою міськими радами. Документ передбачає фінансування заходів з покращення енергоефективності у громадських будівлях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-