Зміни в оподаткуванні птахівництва несуть ризики для продовольчої безпеки держави - депутат

Зміни в оподаткуванні птахівництва несуть ризики для продовольчої безпеки держави - депутат

Укрінформ
Останні зміни в агрооподаткуванні призвели до виключення виробників птиці з платників єдиного сільськогосподарського податку, що може поставити галузь птахівництва на межу виживання.

Як повідомляє Укрінформ, про це під час погоджувальної ради парламенту заявив голова депутатської групи “Довіра”, народний депутат Олег Кулініч.

«Із 1 січня поточного року птахівництво позбавлене спрощеної системи оподаткування. Це означає, що всі підприємства, які займаються птахівництвом, повинні будуть перейти на загальну систему оподаткування, або виділити птахівництво в окремі підрозділи і сплачувати податок на прибуток», - зазначив Кулініч.

На його думку, на сьогодні аграрії зіткнулися з величезною проблемою, адже у більшості з них змішана система агровиробництва – рослинництво і тваринництво функціонують разом.

«Виділяти птицю окремо для них є абсолютно нерентабельно, тому, скоріш за все, вони просто закриють цей напрямок, що призведе до серйозних негативних наслідків. По-перше, це скорочення робочих місць, це зайнятість населення, особливо в сільській місцевості. Це може призвести до скорочення молодняка птиці на селі, а сільське населення закупляє його для домашнього господарства навесні. По-друге, ми вже і так імпортуємо молоко і м'ясо, давайте ще й молодняк птиці будемо імпортувати», - прокоментував ситуацію Кулініч.

Читайте також: ЄС зняв обмеження на ввезення продукції птахівництва з України

Він підкреслив, що з цього приводу народні депутати отримали багато звернень від профільних асоціацій та від аграрних підприємств.

За інформацією Кулініча, такі звернення надходять як до керівництва Верховної Ради, так і на адресу всіх депутатських фракцій та груп, тому він звернувся до голови Верховної Ради з проханням дати доручення аграрному та податковому комітетам відпрацювати цю проблему разом.

Як повідомлялось, аграрії, що займаються розведенням свійської птиці та виробництвом м’яса свійської птиці, не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи. Таку норму депутати підтримали під час ухвалення податкового законопроєкту №5600.

Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 30 листопада. Таким чином, птахівництво з 1 січня 2022 року переведене на загальну систему оподаткування, що передбачає сплату 18% з прибутку.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-