В Україні діють понад 10 мораторіїв, що заважають стягувати борги - Мін'юст

В Україні діють понад 10 мораторіїв, що заважають стягувати борги - Мін'юст

Укрінформ
Нараз в Україні діють понад 10 мораторіїв на виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо енергетики, приватизації тощо, які заважають стягувати борги.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

«Важливо зауважити, що наразі в Україні діють понад 10 мораторіїв на виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо енергетики, приватизації тощо, які заважають стягувати борги. Серйозні заборгованості мають саме «мораторні» підприємства – шахти, державні підприємства тощо. Левова частка стягнень із них зупинена саме через мораторії. Йдеться про десятки або й сотні мільярдів гривень», - розповів Гайченко.

Окрім того, зауважив він, «сьогодні ми не маємо можливості стягувати кошти з держави, не можемо за виконавчим документом про стягнення пенсії арештувати рахунки Пенсійного фонду України».

«Натомість ми повинні повернути виконавчий документ стягувачу, який далі подається до казначейства. Така ж ситуація і з Державною податковою службою. Ми не стягуємо кошти з держави, бо діє закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», який унеможливлює це. Дайте нам можливість арештовувати рахунки Пенсійного фонду, і показники виконання судових рішень піднімуться і по сумах, і по кількості», - наголосив заступник міністра.

За його словами, вирішити це питання можна лише змінами до законодавства та скасуванням мораторіїв.

«Ми пишемо законопроєкти і вносимо в парламент, але за них не голосують. Знову ж таки, у Ради своя правда. Якщо, скажімо так, зараз ми виводимо з-під дії мораторію енергетичні підприємства і починаємо з них стягувати борги повноцінно, то, ймовірно, відключать від опалення якийсь населений пункт, а можливо – і обласний центр чи кілька областей, тому що хтось комусь не зможе постачати електроенергію через арешт майна. Тож треба розуміти, звідки береться статистика виконаних та невиконаних рішень судів, а ще – умови, в яких ми працюємо. Що стосується стягнень із Пенсійного фонду – ми не виконуємо сотні тисяч рішень про стягнення пенсій. І я не знаю, де більше зло, – не платити людям пенсії чи забороняти нам стягувати з Пенсійного фонду борги», - зауважив Гайченко.

Читайте також: Банки не поспішають підключатися до системи автоматичного арешту рахунків боржників - Мін'юст

Водночас він додав, що дозволити стягувати все – теж вибух.

« Якщо ми зможемо арештовувати рахунки ПФУ, якусь пенсію може не отримати теперішній пенсіонер. Це теж треба врегульовувати. Стягнення – це завжди конфлікт. Поки що ми працюємо у тому полі, яке є. Намагаємося його змінити, хоча наразі м’яч на боці парламенту. Проте з кожним скасованим мораторієм ми ці 30% виконання судових рішень будемо «розганяти» ще на кілька відсотків», - розповів заступник міністра юстиції.

Також він повідомив, що залежно від категорії, показник виконання складає у межах 25-50% виконавчих документів, а саме: стягнення до бюджету – 43,2%, стягнення заборгованості по заробітній платні та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами – 49,4%, стягнення заборгованості за несплату комунальних послуг – 25%.

«Тож можна говорити, що наразі в Україні в цілому виконуються понад 30% виконавчих проваджень. До того ж, щороку ми нарощуємо рівень виконання на 25-30% порівняно з минулим роком. Такого зростання не було ніколи в Державній виконавчій службі», - додав урядовець.

Як повідомлялося, з початку 2022 року органи державної виконавчої служби Міністерства юстиції України стягнули 33,1 млн грн заборгованості з виплати зарплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-