Торік інфляція в Україні становила 10% - Нацбанк

Торік інфляція в Україні становила 10% - Нацбанк

Укрінформ
Споживча інфляція у 2021 році становила 10%. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"У 2021 році споживча інфляція становила 10%. Ціль у 5% ± 1 в. п. перевищена суттєвіше, ніж очікувалося рік тому. Значною мірою інфляційні тенденції в Україні відображали глобальні процеси", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначили, що споживча інфляція пришвидшилася у всьому світі, а в розвинених країнах – була найвищою за останні кілька десятирічь. Загалом глобальне зростання інфляції є наслідком стрімкого відновлення попиту (з огляду на масштабні фіскальні і монетарні стимули) та його переорієнтації на окремі групи товарів і послуг на тлі повільного відновлення пропозиції через порушення ланцюгів виробництва та поставок.

Як наслідок, стрімко дорожчали енергоресурси, сировинні товари та окремі виробничі компоненти. Усе це посилювалося поглибленням диспропорцій на ринку праці через пандемію, що відображалося у млявому поверненні до робочої сили, а в окремих країнах – у високому рівні звільнень за власним бажанням через зміну пріоритетів працівників. Водночас істотно зріс попит на працівників окремих спеціальностей, наприклад, у сфері ІТ та охорони здоров’я. Затребуваними були й робочі спеціальності та працівники сільського господарства.

Читайте також: Коливання курсу долара значно не вплине на інфляцію в Україні — Милованов

Як наслідок, зовнішній попит пожвавлював трудову міграцію та стимулював подальше зростання витрат на оплату праці. Ці процеси, з одного боку, транслювалися в суттєвий імпорт інфляції. А з іншого, – сприяли зміцненню гривні через високу питому вагу сировинних товарів в експорті та надходжень від трудової міграції, що стримувало зростання цін.

Підживлювали інфляцію й внутрішні чинники, зокрема, на відміну від попередніх криз, стрімко відновлювався споживчий попит.

Як повідомляв Укрінофрм, за прогнозами Нацбанку інфляція в поточному році сповільниться до 7,7%, але її повернення до цілі Національного банку 5% очікується наприкінці 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-