Синхронізація з ENTSO-E є для України геополітичним питанням - Галущенко

Синхронізація з ENTSO-E є для України геополітичним питанням - Галущенко

Укрінформ
Для України синхронізація з європейською мережею передачі електроенергії ENTSO-E є не тільки технічним питанням, а й геополітичним.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко на засіданні Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це не тільки питання технічного об'єднання. Безумовно, для України це і геополітичне питання, і питання, яке важливе з точки зору інтеграції ринків і наближення правил ринкового регулювання в Україні до вимог ЄС", - сказав Галущенко.

Він нагадав, що цього року планується двічі виводити українську енергосистему в роботу в ізольованому режимі: у лютому та у червні. Після цього Україна матиме можливість підтвердити свою готовність до синхронізації з ENTSO-E.

Серед важливих ініціатив Галущенко також згадав пропозицію створення Регіонального партнерства енергетичної безпеки, яка передбачає відповідь на існуючі ризики на газовому ринку. За словами урядовця, ця ініціатива має підтримку серед європейських партнерів.

Галущенко зазначив, що у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС важливими є законопроєкти про прозорість на оптовому енергетичному ринку, про розвиток систем накопичення електроенергії, про розвиток енергосервісу тощо.

Читайте також: Галущенко розповів про плани «відрізатися» від енергомереж РФ і Білорусі

Як повідомляв Укрінформ, на лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС України та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E. Синхронізація ОЕС України з ENTSO-E запланована на 2023 рік.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-