Нацбанк вже бачить перші ознаки стабілізації курсу гривні

Нацбанк вже бачить перші ознаки стабілізації курсу гривні

Оновлено
Укрінформ
Національний банк спостерігає перші ознаки стабізації курсу.

Про це на брифінгу сказав директор Департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вже бачимо перші ознаки стабілізації курсу гривні. Вчора Національний банк продавав валюту, але дуже в невеликих обсягах - менше 20 млн дол. Сьогодні ми не здійснювали інтервенції взагалі", - сказав Лупін.

Читайте також: Нацбанк погіршив прогноз інфляції на цей рік до 7,7%

Він також зазначив, що ринок досить спокійно пройшов через цю турбулентність з курсом.

"По-перше - готівковий ринок не сильно віддалявся від міжбанківського валютного курсу, по-друге - ми не фіксували жодного звернення, що немає доларів у касі банків чи обмінників", - зауважив Лупін.

Збільшення попиту на валюту викликано геополітичною напругою та сезонним фактором.

"Ситуація на валютному ринку була турбулентною, так як наклалось два фактори: перший - геополітика, другий - це те, що у нас у січні кожного року сезонний сплеск попиту на іноземну валюту, пов'язаний з великими бюджетними витратами в грудні. Тобто в грудні минулого року Мінфін витратив 76 млрд грн, частина цих коштів через певний час пішла на валютний ринок, тому ці два фактори пояснюють підвищення попиту на валюту в січні", - додав Лупін.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку до 10%

Як повідомляється у пресрелізі НБУ, Національний банк ухвалив рішення в найближчі квартали утриматися від планових щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку для поповнення резервів.

"НБУ прийняв рішення в найближчі квартали утриматися від планових щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку для поповнення резервів (із серпня 2021 року їхній обсяг становив 5 млн дол. США)", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, за минулий тиждень обмінний курс гривні до долара на міжбанківському ринку знецінився на 2,2%, перевищивши показник 28 гривень за 1 долар США, за рахунок значного переваження попиту над пропозицією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-