Короткострокове коливання: радник Зеленського прокоментував падіння курсу гривні

Короткострокове коливання: радник Зеленського прокоментував падіння курсу гривні

Укрінформ
Інфляція в Україні спричинена зовнішніми економічними факторами, а нинішнє падіння курсу гривні пов’язане з короткостроковим коливанням.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу «Дом» розповів радник Президента України з економічних питань Олег Устенко.

За його словами, нинішня інфляція — це світова тенденція, вона спостерігається у всіх країнах. «І такої високої інфляції, як, скажімо, у Сполучених Штатах Америки — майже 7%, — не було кілька десятків років», — зазначив Устенко.

Він нагадав, що Україна завершила 2021 рік з інфляцією 10%. «І ніколи не було такої [малої] різниці між інфляцією України та розвинутих країн, таких як США. Диференціал лише 3 процентні пункти: наша — 10%, їхня — 7%», — акцентував він.

На кінець 2022 року в держбюджеті України інфляція прогнозується на рівні 6,2%. Устенко вважає, що з урахуванням світової ситуації буде дуже важко виконати цей показник.

«Бо у нас так звана імпортована інфляція. Імпортована інфляція — це та інфляція, на яку не впливає центробанк будь-якої країни, у нашому випадку — Національний банк України. Вона завозиться нам у країну, вона йде із зовнішнього контуру», — сказав радник Президента.

За його даними, основними причинами світової інфляції є суттєве зростання цін на енергоносії та можливе подорожчання сільськогосподарської продукції. «Велике подорожчання енергоносіїв — це перше. А по-друге, попит на сільськогосподарську продукцію значний. У кількох латиноамериканських країнах очікується неврожай. І якщо при великому попиті буде недостатньо пропозицій, то ціни можуть зростати. Ми очікуємо на цьому товарному ринку додаткові інфляційні сплески», — повідомив Устенко.

У цій ситуації завдання уряду України — розробити механізм захисту найуразливіших верств населення. «Всі страждатимуть від інфляції. Але більше страждатимуть ті країни, які належать до групи так званих економік, що розвиваються. І Україна відноситься саме до такої економіки. Минулого тижня було попередження від Міжнародного валютного фонду, що вони очікують такі зміни в цілому по світу. Тому я вважаю, що нам заздалегідь потрібно розробити правильну стратегію для захисту власного населення», — зазначив радник Президента.

Устенко також прокоментував нинішнє падіння гривні: «Якщо говорити про курси валют, то можуть бути коливання в короткостроковому періоді (це те, що ми зараз спостерігаємо) і довгострокові зміни. Щодо довгострокових змін ми перебуваємо в зоні комфорту — у нас понад 30 млрд дол. золотовалютних резервів, вони перекривають чотири місяці нашого імпорту. А переживати треба, якщо це менш ніж три місяці. У нас же перекриття імпорту золотовалютними резервами — чотири місяці, навіть трохи більше», — резюмував Устенко.

Читайте також: Економічний паспорт: у Зеленського пояснили, чому виплати отримають народжені з 2019 року

Як повідомлялося, інфляція в Україні у 2021 році подвоїлася і становить 10% — це чотирирічний максимум зростання споживчих цін. Такі дані Держстату та НБУ. Деякі експерти прогнозують, що протягом цього року інфляція може сягнути 20%.

Сьогодні в українських обмінних пунктах курс валют становить від 28,45 грн за долар. Курс долара виріс перед Новим роком, а в середині січня американська валюта в Україні оновила 8-місячний максимум своєї вартості — з грудня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-