Ліцензія Укрзалізниці на перевезення не скасовується - очільник Укртрансбезпеки

Ліцензія Укрзалізниці на перевезення не скасовується - очільник Укртрансбезпеки

Укрінформ
Ліцензія АТ “Укрзалізниця” на перевезення наразі не скасовується — це може бути зроблено лише у разі невиправлення порушень, які були виявлені позаплановою перевіркою компанії, проведеною у 2021 році.

Про це у Фейсбуці у п’ятницю написав очільник Укртрансбезпеки Євген Зборовський, передає Укрінформ.

“Вже другий день читаю заголовки, мовляв, “Укртрансбезпека позбавляє Укрзалізницю ліцензії на перевезення”. Дякую всім за таку увагу, але насправді все виглядає трошки інакше. Укртрансбезпека та Укрзалізниця дійсно змінюються. І ті обов’язкові безпекові процедури, які раніше робились для галочки, вирішувались “для своїх”, чи ховались у дуже довгі шухляди, нарешті почали відбуватися насправді, а не на папері”, - поінформував Зборовський.

Він пояснив, що у липні 2021 року вперше за п’ять років співробітники Укртрансбезпеки провели планову перевірку додержання Укрзалізницею ліцензійних вимог, і насамперед - безпекової складової.

За результатами цієї перевірки було встановлено 116 невідповідностей (порушень), про які було повідомлено попереднє керівництво Укрзалізниці, уточнив очільник Укртрансбезпеки.

Натомість, за його словами, екскерівництво компанії відмовилось від співпраці.

“Ми запропонували розробити спільний план щодо виправлення ситуації, однак на заплановану зустріч ніхто не з'явився, а на адресу Укртрансбезпеки надійшов формальний лист-відписка. Одразу після зміни керівництва Укрзалізниці ми почали спільну підготовку до нової позапланової перевірки з метою встановлення реальної ситуації в компанії”, - написав він, подякувавши усім рядовим співробітникам Укрзалізниці за допомогу та сприяння у проведенні всіх запланованих заходів.

Він наголосив, що ліцензія Укрзалізниці на перевезення не скасовується, та зазначив, що перевірка додержання ліцензійних вимог — це стандартна процедура, яка передбачає у разі виявлення низки порушень винести відповідне рішення щодо зупинення дії ліцензії.

“Позапланова перевірка була завершена 24 грудня 2021 року. Її результати очікувано показали низку порушень, які не виправлялись роками, що і стало підставою для відповідного наказу. Насправді ж ніякої зради у цьому наказі немає. Наказ набирає чинності лише у разі невиправлення порушень”, - поінформував Зборовський.

Чиновник пояснив, що фактично це є попередженням про можливе скасування ліцензії АТ "Укрзалізниця" на перевезення, а не саме її скасування.

“Як ви розумієте, перевірка відбувалась заздалегідь. І весь час, поки вона тривала, команда міністерства (інфраструктури — ред.), Укртрансбезпеки та Укрзалізниці спільно працювали над усуненням порушень. Звісно, що порушення будуть виправлені, і ніхто залізницю зупиняти не збирається”, - уточнив він.

За його словами, порушення, які були виявлені, зокрема, Укртрансбезпекою, існували роками.

“І справжня зрада у тому, що до приходу нашої команди питання безпеки на залізниці не було пріоритетом ані для міністерства, ані для Укртрансбезпеки. Подібні перевірки проводились поверхнево, а її результати приховувались від громадськості. Ми ж нарешті розпочали системну роботу щодо виправлення ситуації з безпекою на залізниці”, - зазначив очільник Укртрансбезпеки.

Він уточнив, що завдання очолюваного ним відомства - вивести безпеку поїздок українською залізницею на якісно новий рівень.

“Не заблокувавши Укрзалізницю — а разом з її командою виправити усі критичні моменти. Це спільна робота, яка стала можливою лише зараз. І найближчим часом ми разом з керівництвом Укрзалізниці розкажемо, що було зроблено — і яким чином ми плануємо вдосконалювати безпекову ситуацію на залізниці у майбутньому”, - зазначив він.

Раніше народний депутат України від фракції “Слуга народу” Юлія Гришина поінформувала у Фейсбуці, що з 11 січня 2022 року УЗ нібито має припинити перевезення пасажирів та небезпечних вантажів.

“Державна служба України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) своїм наказом №1044 від 30.12.2021 зупинила дію ліцензії АТ "Укрзалізниця" на перевезення пасажирів та небезпечних вантажів”, - написала Гришина

Вона зазначила, що відповідний наказ Укртрансбезпека видала 30 грудня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-