Цифрова інклюзія: На Черкащині освітяни використовують застосунки Digital Inclusion та «Аудіоказки Українською»

Цифрова інклюзія: На Черкащині освітяни використовують застосунки Digital Inclusion та «Аудіоказки Українською»

PR
Укрінформ
Про перші результати пілотного проєкту «Цифрова інклюзія в Черкаській області»

У грудні 2021 року в Черкасах було презентовано перші результати пілотного проєкту «Цифрова інклюзія в Черкаській області», який проводиться компанією «Хуавей Україна» як соціальний проєкт спільно з Мінцифрою, Черкаською ОДА, ГО «Діджитал Черкаси» та «Черкаським навчально-реабілітаційним центром “Країна добра”».

На події 22 грудня 2021 року в комунальному закладі «Черкаський навчально-реабілітаційний центр “Країна добра”» Черкаської обласної ради, було представлено результати апробації першого українськомовного мобільного застосунку Digital Inclusion для комунікації, соціалізації, розвитку мовлення та творчого мислення.

Для проведення пілотного проєкту на Черкащині було передано 15 планшетів комунальному закладу «Черкаський навчально-реабілітаційний центр “Країна добра”» та 15 планшетів Уманському державному педагогічному університету ім. Павла Тичини, щоб освітяни цих двох закладів могли спільно створити рекомендації щодо використання двох мобільних застосунків Digital Inclusion  та «Аудіоказки Українською» . У події взяв участь генеральний директор, співзасновник та композитор проєкту «Аудіоказки Українською» Едуард «ДІЛЯ» Приступа.

Дійство відбувалося у форматі телемосту. Черкаські учасники події в центрі «Країна добра» разом із представниками компанії «Хуавей Україна» та Едуардом «Діля» Приступою, які перебували в Києві, розповіли про свою співпрацю.

1

Під час події заступник голови Черкаської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Сергій Свєрчков наголосив, що важливо єднати зусилля для створення безбар’єрного простору: «Застосунок Digital Inclusion, який створено з допомогою “Хуавей Україна”, дійсно руйнує комунікаційні бар'єри. Його можна застосовувати в освіті, що вже випробувано в “Країні добра”. Дітки з розладами мовлення, вивчаючи слова разом із батьками та вчителями, запам'ятовуватимуть їх легше та швидше. А завдяки підтримці компанії “Хуавей Україна”, яка подарувала 15 планшетів цьому закладу, робитимуть це ще й комфортніше. Водночас можливості застосунку значно ширші. Його можна використовувати й у медичній сфері. Приміром, люди, які тимчасово втратили здатність мовлення, можуть у додатку складати речення та озвучувати свої потреби. Гадаю, що разом із командою однодумців з “Хуавей Україна”, “Країна добра”, ГО “Діджитал Черкаси”, Уманського державного педагогічного університету ми й надалі продовжимо сприяти поширенню застосунку Digital Inclusion для створення безбар’єрного простору».

Мобільний застосунок Digital Inclusion створено як рішення для альтернативної та додаткової комунікації, коли вербальна комунікація неможлива, зокрема дітей і дорослих з аутизмом та людей після інсульту, травм, під час лікування, а також для розвитку мовлення й творчого мислення всіх.

Як зазначив на церемонії передачі планшетів як благодійної допомоги від «Хуавей Україна» голова ГО «Діджитал Черкаси» Ярослав Швидкий, «завдяки підтримці Міністерства цифрової трансформації України вдалося об‘єднати зусилля представників різних сфер в одному реально необхідному проєкті “Діджитал Інклюжн” (Digital Inclusion). Зусиллями компанії “Хуавей Україна”, Черкаської ОДА, Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини та нашого проєктного офісу було створено комплексне рішення з впровадження цифрових інструментів в інклюзивну освіту».

Практичним досвідом творчої групи педагогів поділилася директор центру «Країна добра» Ірина Зганяйко: «Застосунок Digital Inclusion є надзвичайно корисним для родин, які виховують дітей з особливими освітніми потребами (розлади аутистичного спектра або тяжкі порушення мовлення) для здійснення комунікації, початку ведення діалогу, формування пасивного, а згодом й активного словника».

Перший проректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Гедзик Андрій Миколайович звертає увагу, що безбар’єрність зараз – це світовий тренд, який має стати суспільною нормою в Україні: «Застосунок Digital Inclusion буде корисним для працівників нашого університету для поширення цінностей інклюзивної освіти в академічному середовищі, формування інклюзивної компетентності фахівців у процесі їхньої професійно-педагогічної роботи. Світ цифрових технологій може допомогти кожній людині стати активним учасником суспільних процесів, створює широкий спектр можливостей для поліпшення якості життя кожної особистості».

Важливу роль у розвитку мовлення відіграє музика, тому команда мобільного додатку «Аудіоказки Українською» підтримала соціальну програму цифрової інклюзії, яку було започатковано «Хуавей Україна» у 2020 році. Едуард «ДІЛЯ» Приступа вважає, що потрібно різними інструментами розвивати мовлення та особистість узагалі: «”Аудіоказки українською” – це не просто проєкт чи мобільний застосунок із найбільшою у світі бібліотекою казок українською. Це розвиток мислення, мовлення, уяви, творчості, збагачення словникового запасу, вивчення правильної української вимови під чарівну заспокійливу музику. Тому наша колаборація з проєктом “Digital Inclusion” має дуже велику та прекрасну мету! Бо коли є насиченість казковим та музичним світами, це дозволяє і дитині, й дорослому створити свою власну картину світу. Адже до семи років через казки й ігри дитина пізнає навколишній світ, його прояви в добрі та злі, вчиться розрізняти й розпізнавати власні емоції, усвідомлювати вчинки, взаємодіяти з оточенням. А дорослий своєю чергою згадує, що таке мир, любов, справжнє безкорисливе добро та дружба».

Під час телемосту Едуард «ДІЛЯ» Приступа провів майстер-клас «Аудіоказки і музика для розвитку особистості» для освітян центру «Країна добра» та оголосив про надання безстрокового доступу до мобільного додатку «Аудіоказки Українською» на 30 планшетах, які було передано як доброчинну пожертву за сприяння компанії «Хуавей Україна» комунальному закладу «Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра» та Уманському державному педагогічному університету.

Керівник департаменту комунікацій «Хуавей Україна» Дун Айбо наголосив на важливості об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін: «Інклюзія – це якість життя кожного члена суспільства, дітей та дорослих. Новітні технології дозволяють разом знайти рішення, які є важливими для всього суспільства. Ми тримаємо слово й розвиваємо відкриту екосистему цифрової інклюзії: створено мобільний застосунок Digital Inclusion, надано планшети для пілотного проєкту на Черкащині, разом із численними партнерами проведено конференції для освітян, працівників бібліотек, вебінари для батьків, створено новий формат партнерства педагогів, батьків, митців за сприяння держави та місцевої влади».

Приклад фрагменту уроку, який було представлено за участі третьокласника Крістіана, показав, що таланти людини можна розкривати різними способами, зокрема завдяки технологіям.

Подія завершилася спільною піснею, яку виконали Єдуард «ДІЛЯ» Приступа в Києві та вчителі в Черкасах, – вони співали й одночасно озвучили  пісню мовою жестів (мелодекламували). 

Символічно, що на стіні актової зали «Країна добра», де відбувалася подія, – напис: «Мріяти, довіряти собі, любити одне одного». Коли єднаються зусилля талановитих педагогів, батьків, самих дітей і помножуються на новітні технології, усе можливо.

Довідково:

Мобільний застосунок Digital Inclusion створено за ініціативи «Хуавей Україна» у співпраці з ГО «Здорове суспільство» (Одеса) та соціального підприємства «ДивоГра» (Бровари Київської області) в рамках соціального партнерства за підтримки Міністерства освіти і науки України. У створенні мобільного додатку Digital Inclusion взяли участь експерти, представники батьківських організацій, державних інституцій, шкіл, університетів, медіа, бізнесу. Особливу роль у проєкті відіграли освітяни Мостищенської школи-інтернату (Київська область) та національна спільнота активістів з кола майбутніх користувачів мобільного додатку. Технічний партнер – VRG Soft (Дніпро). Програму можна безоплатно завантажити в маркетплейсах додатків на мобільні пристрої, які працюють на всіх операційних системах (Huawei Harmony, Android, iOS). Також можна користуватися вебверсією програми Digital Inclusion на комп'ютерах. Запис трансляції «Цифрова інклюзія: Перший українськомовний додаток Digital Inclusion для безбар’єрного спілкування всіх» – на YouTube-каналі Укрінформу. 

Мобільний застосунок «Аудіоказки Українською» – найбільша у світі колекція аудіоказок українською мовою та один із перших сервісів, який приєднався до Huawei AppGallery. У колекції «Аудіоказки Українською» доступно вже 755 аудіоказок та 25 колискових. Мета проєкту – закласти фундамент національної самоідентифікації в наймолодших українців та популяризувати українську культуру в світі. Колекція казок «Аудіоказки Українською» відкриває перед слухачами творчість дитячих письменників-класиків та українських сучасних авторів. Ці казки – це перші знання про світ і його звичаї, про поведінку та вчинки людей, які чиняться заради любові й щастя. Сюжети казок розвивають дитячу уяву, мислення, вчать розрізняти добро та зло, прищеплюють малюкам правильні моделі поведінки, чесноти, вчать неоціненної мудрості, яку несуть у собі казки різних народів світу. Тут можна завантажити додаток на всі операційні системи (Huawei Harmony, Android, iOS).

*   *   *

Фото: Персслужба Черкаської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-