Україна зібрала рекордний урожай зерна та олійних культур

Україна зібрала рекордний урожай зерна та олійних культур

Укрінформ
Україна завершує збір зернових, зернобобових та олійних культур у 2021 році рекордом у понад 106 млн тонн. 

Як повідомляє Укрінформ, про це написав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у Фейсбуці.

Лещенко зазначив, що зібраний урожай - це абсолютний максимум за всю історію України. Загалом було зібрано понад 84 млн тонн зернових та зернобобових культур і 22,6 млн тонн олійних культтур.

"Ми навіть перевищили свій прогноз у 100 млн тонн", - зауважив міністр.

За його словами міністра, рік виявився рекордним не без урахування сприятливих ґрунтово-кліматичних умов, але й завдяки державній допомозі аграріям.

«Завдяки ініційованій Президентом України програмі «Доступні кредити 5–7–9 %» аграрії отримали понад 30 млрд грн кредитів на максимально вигідних умовах. З наступного року ми запускаємо Фонд часткового гарантування кредитів. Він дозволить профінансувати саме малих аграріїв, які обробляють до 500 га, на 24 млрд грн на рік», - наголосив Лещенко.

Також він нагадав, що у 2021 році було розпочато іригаційну реформу, і пообіцяв, що у найближчі дні Мінагрополітики спрямує перші виплати аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури.

«На самому початку наступного року ми плануємо ухвалити в другому читанні законопроєкт про об’єднання водокористувачів, який стане запорукою сталого розвитку галузі, масового притоку приватних інвестицій у зрошення. Як результат, у п’ятирічній перспективі, а може, й раніше, рекордні врожаї стануть для нас звичною практикою», - запевнив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Мінагрополітики, на 15 грудня експорт зернових та зернобобових у 2021/2022 маркетинговому році (МР, почався із 1 липня 2021 року) сягнув 28,70 млн тонн, що на 4,84 млн тонн більше, ніж на цю дату минулого МР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-