Аграрії використовують лише 5-8% сертифікованого насіння - експерти

Аграрії використовують лише 5-8% сертифікованого насіння - експерти

Укрінформ
Україна посідає одне з останніх місць у Європі за обсягами використання кондиційного сертифікованого насіння із показником близько 5-8%.

 Як передає Укрінформ із посиланнням на пресслужбу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», про це повідомив завідувач відділу ННЦ ІАЕ Олександр Захарчук.

«Для щорічної сівби в межах 15-16 млн га зернових культур необхідно мати близько 2,3-2,5 млн тонн насіння нових високопродуктивних сортів і гібридів. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, Україна потребує 0,6-0,8 млн тонн насіння ярих і 1,7-2,0 млн тонн насіння озимих зернових, у т.ч. понад 10 тис. тонн добазового, 400 тис. тонн базового та до 2,0 млн тонн сертифікованого насіння», - повідомив Захарчук.

Він зазначив, що середньоєвропейський показник використання сертифікованого насіння сягає 50%. До прикладу, у Польщі він становить 18%, у Німеччині — 43%, а в Нідерландах, Швеції, Данії рівень сертифікації сягає 75-90%.

Експерт наголосив, що вітчизняні аграрії використовують здебільшого насіння, що у світі має назву Farm Saved Seed, тобто власне насіння, вирощене фермерами самотужки. Його в Україні близько 90%. За таке насіння не потрібно платити роялті - сплачуються селекційні платежі, які не перевищують 50% сум роялті. Це стосується не гібридів, а лише сортів рослин: пшениці, ячменю, інших злакових зернових, сої, картоплі.

Такого насіння в Україні достатньо, однак слід мати на увазі, що значна частина несертифікованого насіння має ознаки підробки, фальсифікації, тобто є некондиційним, що значно знижує очікувану врожайність та якість збіжжя.

Це, на думку науковця, додає особливої актуальності проблемі розвитку вітчизняної насіннєвої галузі, зокрема, в частині боротьби з підробками насіння.

Статистика свідчить, що витрати на насіння в рослинництві зросли за останні 15 років з 1,7 млрд грн до 40,0 млрд грн. Частка ж насіння і садивного матеріалу в загальній сумі витрат практично незмінна і становить близько 10%.

На думку науковців Інституту аграрної економіки, ціни на насіння, особливо зернових колосових - пшениці, ячменю, жита, не відображають вартості його створення. Так, за словами Захарчука, ціна реалізації насіння озимої пшениці базової генерації — супереліта та еліта — ще донедавна становила 10,5-12,5 тис. грн/тонну, тоді як сьогодні товарне зерно вже реалізується по ціні від 8,0 до 9,0 тис. грн/тонну та більше.

На думку вчених, тонна насіння базової генерації (еліта, супереліта) мала б коштувати близько 20,0 тис. грн і більше.

«Але при цьому необхідно запроваджувати різні програми підтримки насіння національної селекції для сільськогосподарських товаровиробників», - стверджує науковець.

Як повідомлялось, за даними Держпродспоживслужби, у 2021 році Україна наростила експорт вітчизняного насіннєвого матеріалу до країн Євросоюзу. Так, за за 10 місяців цього року до ЄС було експортовано 1 642 тонни українського насіння, що вдвічі перевищує показник усього попереднього року (822 тонни).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-