В Україні стартує держпрограма доступного лізингу для малого бізнесу

В Україні стартує держпрограма доступного лізингу для малого бізнесу

Укрінформ
В Міністерстві фінансів відбулось підписання перших угод з лізинговими компаніями для участі у Державній програмі “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%”.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час пресбрифінгу з цієї нагоди.

Механізм нового фінансового інструменту подібний до програми пільгового кредитування бізнесу “5-7-9%”, яку вже два роки успішно втілюють в Україні. Держава компенсуватиме частину відсоткової ставки за користування предметом лізингу. Втім, на відміну від програми “5-7-9%”, яка дотепер була спрямована передусім на підтримку підприємництва у складних умовах, новий проєкт зорієнтований на інвестиційну складову.

“Основні цілі — спрощення доступу до кредитування за допомогою фінансового лізингу. Підприємці зможуть взяти в лізингодавця і одразу ж використовувати устаткування, техніку, інші основні засоби, для того, щоб формувати додану вартість й бути більш конкурентоспроможними на ринку. Також це – додатковий інструмент, який стимулюватиме вітчизняні фінансові інституції до встановлення більш конкурентних кредитних ставок”, - сказав заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, голова правління ФРП Юрій Драганчук.

За словами виконавчого директора ФПР Андрія Гапона, переваги лізингу перед кредитуванням пов’язані, зокрема з тим, що лізингова компанія продовжує володіти предметом лізингу, завдяки чому заявки бізнесу розглядаються швидше, перший внесок для нього менший, легше вирішуються питання застави.

“Діятимуть ті ж критерії участі у програмі, що й для програми “5-7-9%”. Скористатися нею можуть мікро-, малий і середній бізнес з річним доходом до 20 млн євро. Він має бути зареєстрований в Україні, бенефіціарами також повинні бути лише українці. Максимальна сума лізингу – 50 млн грн. Термін дії договору – 5 років. Власний внесок для чинного бізнесу – 10%, для новоствореного — 15%”, - розповів Гапон.

Як наголошувалося, вже із 17 грудня представники мікро-, малого й середнього бізнесу можуть укладати договори про участь в державній програмі з трьома першими уповноваженими лізингодавцями - “ОТП Лізинг”, “УЛФ-Фінанс” і “Бест Лізинг”. В Мінфіні і ФРП сподіваються, що кількість лізингових компаній-учасниць програми стрімко зростатиме, а також до неї приєднаються банки. Як приклад, представники Мінфіну та ФРП навели ситуацію із втіленням програми пільгового кредитування бізнесу, коли на початку фінансовий сектор ставився до неї із недовірою, а тепер із державою та бізнесом за програмою “5-7-9%” співпрацюють понад сорок банків.

Як повідомлялося, нещодавно уряд затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу, розроблений Мінфіном. Документ визначає механізм надання фінансової державної підтримки шляхом часткової компенсації фактичних витрат на сплату базової винагороди за договорами фінансового лізингу до рівня 5%, 7% або 9% річних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-