Рада планує звільнити учасників індустріальних парків на 10 років від податку на прибуток

Рада планує звільнити учасників індустріальних парків на 10 років від податку на прибуток

Укрінформ
Верховна Рада підтримала ідею податкових стимулів для учасників індустріальних парків, серед яких – звільнення від податку на прибуток на 10 років.

За відповідний законопроєкт №5688 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво” у першому читанні проголосували 256 депутатів.

Документом передбачається:

звільнення від податку на додану вартість при імпорті нового устаткування (обладнання), що ввозиться учасниками індустріальних парків виключно для власного використання у сферах переробної промисловості або науково-дослідної діяльності на території (в межах) індустріального парку (без права надання в оренду, лізинг чи передачу в користування третім особам на будь-яких інших умовах);

звільнення від податку на прибуток протягом десяти років;

надання права органам місцевого самоврядування встановлювати пільгові ставки з податку на нерухомість і плати за землю.

Автори законопроєкту мотивували свої пропозиції тим, що чинне в Україні законодавство про індустріальні парки надає явно недостатні переваги їх учасникам, аби вони змогли стати каталізатором розвитку вітчизняної економіки.

“Законом України «Про індустріальні парки» серед стимулів передбачено лише цільове фінансування на безповоротній основі та надання безвідсоткових кредитів для облаштування індустріальних парків, а також звільнення учасників парків від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту. Така незначна підтримка не може бути порівнянна з вищезазначеними практиками країн світу”, - йдеться в пояснювальній записці до документа.

За підрахунками авторів законопроєкту, консервативний сценарій його запровадження передбачає повноцінний запуск в Україні 50 індустріальних парків (з числа 43 існуючих і 7 нових). Зокрема, в існуючі парки у середньостроковій перспективі буде інвестовано 50 млн дол. США, а в нові – 100 млн дол. США. Таким чином, додатковий обсяг залучення інвестицій сягне 2,85 млрд дол. США.

За оптимістичним сценарієм передбачається повноцінний запуск в Україні 100 індустріальних парків (з них 57 нових). При цьому в існуючі парки у середньостроковій перспективі буде інвестовано 100 млн дол. США, а в нові – 200 млн дол. Відтак додатковий обсяг залучених інвестицій сягне 15,7 млрд дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про індустріальні парки", спрямовані на залучення інвестицій. Зокрема, передбачається запровадження компенсації керуючим компаніям, ініціаторам створення - суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків 50% витрат на приєднання до електромереж. Також запроваджується компенсація учасникам індустріальних парків відсотків за кредитами (залежно від частки експорту продукції власного виробництва) та часткова компенсація інвестицій у створення виробництва, здійснених упродовж перших трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-