Федеральна резервна система США оголосила бій інфляції

Федеральна резервна система США оголосила бій інфляції

Укрінформ
Федеральна резервна система США (ФРС) оголосила про перехід у режим боротьби з інфляцією шляхом скорочення видатків, пов’язаних з пандемією, та підвищення відсоткових ставок.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву ФРС.

«Федеральна резервна система має намір використовувати весь спектр своїх інструментів для підтримання економіки США в цей непростий час, сприяючи досягненню максимальної зайнятості та цінової стабільності», - йдеться в заяві.

Скорочення видатків, пов’язаних з пандемією, пояснюється масовою вакцинацією населення, зниженням захворюваності й відмовою від суворих карантинних обмежень

Передбачається швидке завершення щомісячної програми купівлі облігацій, яку ФРС використовувала протягом усього періоду пандемії для стимулювання ринків. Нові економічні прогнози, опубліковані в середу, показують, що відсоткові ставки, які нині перебувають майже на нульовому рівні, протягом наступного року в умовах істотного зростання економіки підвищуватимуться тричі.

ФРС повністю завершує програму купівлі облігацій у березні. Це дасть змогу швидше підвищити ставки – традиційний потужний інструмент стабілізації.

За інформацією The New York Times ФРС ясно дала зрозуміти, що хоче завершити програму купівлі облігацій до підвищення ставок. Це зменшить попит і зумовить подорожчання кредитів на купівлю будинку, автомобіля чи розширення бізнесу. А це своєю чергою вплине на зростання економіки - і в підсумку на інфляцію.

Згідно з економічними прогнозами ФРС, ставки з мінімального рівня, установленого в березні 2020 року, можуть зрости до 2,1% до кінця 2024-го.

Окрім того, у відомстві припускають, що до кінця 2022 року рівень безробіття повернеться до допандемійного рівня – 3,5%.

Як повідомляв Укрінформ, рівень інфляції у Сполучених Штатах досяг історичного максимуму за останні майже чотири десятиліття. Це сталося через високий споживчий попит та обмеження пропозицій, пов’язаних із наслідками пандемії. У листопаді споживчі ціни зросли на 6,8% у порівнянні з тим самим місяцем минулого року, що є найшвидшим темпом зростання з 1982 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-