Білорусь збільшила імпорт яблук з України після введення ембарго з ЄС

Білорусь збільшила імпорт яблук з України після введення ембарго з ЄС

Укрінформ
Відразу після оголошення Білоруссю ембарго на постачання плодоовочевої продукції та інших продуктів харчування з країн Євросоюзу, починаючи з 1 січня 2022 року, збільшився імпорт яблука з України. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє аналітична платформа плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

Аналітики зазначають, що ринок України помітно пожвавився після введення Білоруссю ембарго. Відразу у кількох сегментах ринку було відзначено різке підвищення попиту, найістотніше – на ринку яблука.

«Щороку Польща постачала на ринок Білорусі не менше ніж 120 тис. тонн яблука, а в роки, коли реекспорт яблука до Росії був особливо активним, навіть понад 500 тис. тонн. З іншого боку, це дещо посилює перспективи диверсифікації експорту та може призвести до уповільнення переходу України на більш сучасні технології вирощування і більш затребувані у світі сорти яблука», - пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

На його думку, це, звісно ж, погана новина для ринку Польщі, де ціни на якісне яблуко сорту «Айдаред» вже впали до рівня цін промислового яблука.

Експерти вважають, що на тлі зростання попиту ціни на яблуко навіть таких мало затребуваних в останні роки сортів, як «Ренет Симиренка» та «Айдаред», можуть в Україні зрости. До речі, зріс попит і на яблуко з Молдови, і саме це є головним фактором зростання цін на яблуко останнім часом.

«Кооперативна торговельна платформа Української плодоовочевої асоціації (УПОА) відзначає різкий сплеск попиту з боку мереж супермаркетів з Республіки Білорусь на українське яблуко. Наразі ми вже підписали договори з п'ятьма різними мережами супермаркетів, які готові купувати українське яблуко для найрізноманітніших сегментів - від доступного до преміального», - розповів представник торговельної платформи УПОА Олександр Пахно.

Він запросив аграріїв долучатися до платформи для виконання додаткових обсягів поставок.

"Оскільки у нас вже є зобов'язання з постачання значних обсягів яблука до країн ЄС, Близького Сходу, Азії та Африки, ми запрошуємо українських виробників долучатися до нашої платформи, щоб забезпечити безперебійне постачання якісного яблука і в Білорусь", - додав Пахно.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держспоживслужби, у 2020 році Україна експортувала яблука до 62 країн (19 тис. тонн). За 9 місяців цього року експортовано 10 тис. тонн до 65 країн (Австрія, ОАЕ, Молдова, Швеція, Оман, Саудівська Аравія, Туреччина, Греція, Білорусь та інші).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-