Рада продовжила мораторій на банкрутство державних вугільних шахт

Рада продовжила мораторій на банкрутство державних вугільних шахт

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон, який пропонує продовжити ще на два роки дію мораторію на банкрутство державних вугледобувних шахт, термін якого спливає 1 січня 2022 року.

Як передає кореспондент Укрінформу, за ухвалення законопроєкту №6347 "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств" проголосували 317 народних депутатів.

Документ передбачає продовження на 2 роки терміну дії мораторію на реалізацію виконавчих проваджень та заходів примусового виконання рішень щодо державних вугледобувних підприємств, накладення арештів та заборон відчуження майна у таких виконавчих провадженнях, мораторію на порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств – з 1 січня 2022 року до 1 січня 2024 року.

Необхідність ухвалення цього закону була зумовлена тим, що на сьогодні, попри заходи, що вживаються, державні вугледобувні підприємства перебувають у складному фінансово-економічному стані.

Автори документа переконані, що продовження мораторію дозволить забезпечити подальшу сталу роботу державних вугільних підприємств, зменшить соціальне напруження в шахтарських колективах та відповідних вугледобувних регіонах, дозволить провести відповідне переоснащення діючих шахт та не допустити необґрунтованого їх закриття шляхом арешту рахунків та започаткування процедур банкрутства.

На сьогодні на підконтрольній території України розташовано 11 державних вугледобувних підприємств, які об’єднують 33 шахти, що забезпечують майже десяту частину загального по країні вуглевидобутку. Переважна більшість державних шахт є збитковими, тривалий час функціонують у кризових умовах, знос їх основних фондів складає 61%, і за відсутності законодавчого захисту вони практично відразу можуть бути визнані банкрутами.

Державними вугледобувними підприємствами у 2014 році було видобуто 7,8 млн тонн вугілля, у 2015 році – 6,7 млн тонн, у 2016 році – 5,8 млн тонн, у 2017 році – 4,8 млн тонн, у 2018 році – 4,1 млн тонн, у 2019 році – 3,6 млн тонн, у 2020 році – 2,9 млн тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-