В Україні підписали меморандум, який сприятиме ефективному розвитку ринку деревини

В Україні підписали меморандум, який сприятиме ефективному розвитку ринку деревини

Укрінформ
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Державне агентство лісових ресурсів України підписали меморандум про співробітництво, який передбачає спільне регулювання організованого ринку деревини.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі НКЦПФР.

Очікується, що укладений меморандум сприятиме ефективному розвитку та функціонуванню ринку деревини, організованих товарних ринків та ринків капіталу, а також забезпечить прозорість діяльності їх учасників.

«Наразі ринок деревини як товарний ринок знаходиться на початковому етапі своєї роботи. Але вже маємо і перші перемоги – зростання обсягів торгівлі лісом і, як наслідок, додатковий дохід для держави. Тому ми раді партнерським стосункам із Держлісагентством, підтримці наших ініціатив і сподіваємось на спільну роботу на розвиток галузі», - розповів голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

За його словами, лише з липня по листопад 2021 року державні лісові господарства отримали 1,1 млрд грн додаткового прибутку завдяки продажу необробленої деревини на біржових торгах. Загальна вартість продукції сягнула 8,3 млрд грн — на 3,6 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Суттєве зростання доходів держави за чотири місяці, наголошує Магомедов, стало результатом реформи біржової торгівлі стандартизованими товарами та підвищення прозорості механізму торгів. І підписаний меморандум між структурами лише посилить ці тенденції.

«Ми розглядаємо товарні ринки не у відриві від інших регульованих нами ринків. Адже спотовий ринок допоможе створити нові похідні фінансові інструменти та хеджувати ризики. Наприклад, ми вже передбачаємо можливість запуску індексів на деревину і «карбонових облігацій», - додав голова НКЦПФР.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 738-IX, що вносить зміни до закону «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків».

Згідно із законом, з 1 липня 2021 року торгівля стандартизованими товарами (зерно, деревина, паливо тощо) перейшла на ліцензовані біржові майданчики. За їхнє ліцензування відповідає Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку - регулятор ринків капіталу та організованих товарних ринків в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-