«Північний потік - 2» не має на меті збільшити поставки газу до Європи – ОГТСУ

«Північний потік - 2» не має на меті збільшити поставки газу до Європи – ОГТСУ

Карта
Укрінформ
Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) розглядає проєкт «Північний потік-2» як невід’ємну частину агресії Росії проти нашої держави, яка була розпочата у 2014 році.

Про це у Фейсбуці повідомив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, повідомляє Укрінформ.

«Північний потік-2» не переслідує комерційну мету; не підвищує енергобезпеку; не виступає, як надійний партнер Європи. З огляду на це, ми розглядаємо проєкт «Північний потік-2» як невід’ємну частину агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 2014 року», - вважає він.

За його словами, усупереч заявам російських експертів, «Північний потік-2» не має на меті збільшити поставки газу до Європи. Адже його річна пропускна здатність — 55 млрд кубометрів, тоді як потужність української ГТС — 146 млрд кубометрів на рік.

Також газогін не підвищить надійність газопостачання Європи. Порівняно з ГТС України, яка має три транзитні коридори, що складаються із дублюючих газогонів, та прямі виходи до п’яти держав, він складається лише з двох «ниток», які проходять дном Балтійського моря, нагадав очільник ОГТСУ.

«Можлива сертифікація і запуск цього російського газопроводу економічно ослаблює Україну та відкриває шлях для подальших агресивних дій РФ проти України. Адже «Північний потік-2» не забезпечить Європу додатковим газом, а просто перенаправлятиме існуючі потоки газу», - додав Макогон.

Як повідомляв Укрінформ, німецький регулятор призупинив процес сертифікації Nord Stream 2 AG, а також задовольнив запит ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у цій процедурі. В результаті в РФ прийняли рішення створити дочірню компанію відповідно до норм законодавства Німеччини, яка стане власником та оператором німецької частини газопроводу.

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2». Він побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від РФ гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як сплине термін дії нинішнього, 5-річного, підписаного в грудні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-