Пенсійні накопичення є власністю, тому ці гроші можна успадковувати – експертка

Пенсійні накопичення є власністю, тому ці гроші можна успадковувати – експертка

Укрінформ
Запровадження накопичувального рівня пенсійної системи має низку переваг для громадян, однією з яких є те, що пенсійні накопичення є власністю учасника пенсійної системи, тому вони можуть успадковуватися.

Про це в коментарі Укрінформу заявила експертка, виконавча директорка Національної асоціації страховиків України Ніна Гузей.

«Однією із безсумнівних переваг пенсійних накопичень є те, що ці накопичення персоніфіковані, і людина може впливати на розмір таких накопичень. Ще однією перевагою є той факт, що людина накопичує, здійснюючи незначні внески на регулярній основі. А довгостроковість таких накопичень дозволяє накопичити значну суму за певний проміжок часу. До того ж персоніфіковані накопичення збільшуються за рахунок інвестиційного доходу, що також є значною перевагою у порівнянні із солідарною системою. Ну і нарешті до переваг можна віднести можливість вибору отримання накопичених коштів (їх можна отримати як у вигляді довічних пенсій, так і пенсійних виплат на строк). Пенсійні накопичення є власністю учасника пенсійної системи, тому вони можуть успадковуватись», – зазначила експертка.

Вона також порадила, на що звертати увагу під час вибору пенсійного фонду: «Якщо людина задумалася про пенсію і має намір здійснювати накопичення, вона перш за все повинна визначитись із пенсійним фондом чи іншою фінансовою інституцією, яка буде забезпечувати збереження та примноження накопичених коштів учасника. А отже, прозорість, надійність та ділова репутація пенсійного фонду чи іншої фінансової установи (банку чи страхової компанії) мають велике значення. Вкладник же, зі свого боку, повинен пам’ятати, що всі угоди є двосторонніми, а отже, він повинен здійснювати своєчасно внески та бути добросовісним вкладником і не порушувати умови договору, а для цього необхідно розібратись з умовами договору, і якщо якісь умови людині не підходять або потребують уточнення, краще всі питання для себе прояснити до укладення договору. Не завадить і вивчити пропозиції від кількох організацій. Людина повинна пам’ятати, що це її власні накопичення, і вона перш за все сама відповідає за вибір інституції та продукту, який вона купує на довгостроковій основі».

За словами Гузей, якщо ж контракт уже укладено, не зайвим буде на постійній основі здійснювати моніторинг діяльності пенсійного фонду та цікавитися результатами його діяльності та власних накопичень.

Як повідомлялося, раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні вирішить питання із забезпечення достойними пенсіями та стане потужним інвестиційним ресурсом.

Кабінет Міністрів 2 червня затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-