Цьогоріч план доходів бюджету перевиконали на ₴29 мільярдів - Рахункова палата

Цьогоріч план доходів бюджету перевиконали на ₴29 мільярдів - Рахункова палата

Укрінформ
У січні - вересні 2021 року план доходів загального фонду державного бюджету перевиконано на 29 млрд грн. 

Як передає Укрінформ, про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

"Майже 29 млрд грн! Саме на таку суму перевиконаний план доходів загального фонду державного бюджету у січні - вересні цього року.

В першу чергу, це відбулося за рахунок перевиконання плану надходжень зі сплати ПДВ, акцизу із ввезених на територію України товарів та ренти за користування надрами", - повідомив Пацкан.

Проте ситуація з видатками, згідно з висновком Рахункової палати про результати аналізу виконання держбюджету за 9 місяців, не така оптимістична.

"Видатки державного бюджету у січні - вересні становили 68% плану на рік. При цьому на придбання обладнання, капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво – лише 38% запланованого на рік. Майже дві третини коштів на ці цілі мають бути використані в останні місяці року. Звичайно, це посилює ризики невиконання плану видатків до кінця року", - зауважив Пацкан.

Зокрема, за його даними, на надання трансфертів місцевим бюджетам з держбюджету виділили на 6 млрд грн менше плану звітного періоду. З них за трьома бюджетними програмами на 1 млрд грн не розпочали перерахування субвенцій, а за вісьмома – виділили на 5 млрд грн менше запланованого.

Очільник Рахункової палати навів також дані про ситуацію з державним боргом. Так, за 9 місяців за рахунок ревальвації гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг, загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу зменшився на 4 % - до 2 446 млрд грн.

Як повідомляв Укрінформ, до загального фонду державного бюджету за січень – жовтень 2021 року надійшло 862,1 млрд гривень. За платежами, сплату яких до бюджету контролює Державна податкова служба, надходження становили 488,2 млрд грн, Державна митна служба – 321,6 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-