В Україні спрогнозували зростання ВВП завдяки ЗВТ з Єгиптом, Тунісом і Йорданією

В Україні спрогнозували зростання ВВП завдяки ЗВТ з Єгиптом, Тунісом і Йорданією

Дослідження
Укрінформ
Уклавши двосторонні угоди про зони вільної торгівлі з Єгиптом, Тунісом та Йорданією, Україна забезпечить щорічний приріст національного ВВП на 0,4%.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, це під час презентації “Створення політики на основі фактів - оцінки економічного впливу потенційних угод про вільну торгівлю України” спрогнозувала директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан.

За її словами, особливо перспективним може бути створення ЗВТ з Арабською Республікою Єгипет. По-перше, через її розміри і значну кількість населення (понад 100 млн осіб). По-друге, з огляду на можливості під час переговорів домовитися про скасування або пом’якшення для українських товарів численних тарифних бар’єрів та митних обмежень, які діють у цій країні.

“Середня пільгова ставка оподаткування імпорту в Єгипті - 19%, а при постачанні продовольчих товарів вона іноді перевищує 90%. Серед винятків — хіба що зерно, яке обкладається митом за нульовою ставкою”, - нагадала Мовчан.

Частка Єгипту в загальній структурі українського експорту, за словами економістки, порівняно невелика — 2,7%. Проте Єгипет — серед країн, у торгівлі з якими Україна має значне позитивне сальдо. Так, минулого року за загального товарообігу між двома країнами в 1,8 млрд дол. українських товарів експортували на понад 1,6 млрд дол.

Україна постачає до Єгипту, переважно, зерно, чорні метали, жири та олії тваринного або рослинного походження, тютюн та його промислові замінники. Імпортуємо ж туристичні і транспортні послуги, фрукти, овочі і пластмаси.

“Ми підрахували, що за сприятливого сценарію створення ЗВТ між Україною і Єгиптом експорт українських товарів до цієї країни зросте на 47%, імпорт товарів з Єгипту - на 21%”, - розповіла Мовчан.

Чимало вигод, за її словами, забезпечить нашій країні й підписання угод про ЗВТ з іншими державами, потенціал співпраці з якими оцінювали автори дослідження, - Тунісом і Йорданією.

“Таким чином, вдасться забезпечити додатковий щорічний приріст українського ВВП на 0,4%. На перший погляд, начебто небагато. Але за нинішніх темпів зростання внутрішнього валового продукту в межах 3-3,5% йдеться про непоганий “доважок”, - підсумувала Мовчан.

Економічне моделювання впливу потенційних майбутніх угод про вільну торгівлю між Україною та Єгиптом, Йорданією і Тунісом було проведене дослідницькою командою Інституту економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-