Нафтогаз візьме участь у сертифікації Nord Stream 2 - Вітренко

Нафтогаз візьме участь у сертифікації Nord Stream 2 - Вітренко

Відео
Укрінформ
У «Нафтогазі України» вітають рішення Федерального мережевого агентства Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнити заявку компанії на участь у процесі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік-2» і готові представити свою позицію вже найближчим часом.

Про це заявив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу НАК

«Ми вітаємо рішення BNetzA та готові надати регулятору свою юридичну позицію вже найближчим часом. Вона ґрунтується на тому, що «Північний потік-2» не може бути сертифікований без забезпечення його повної відповідності європейському і міжнародному законодавству. Розраховуємо на те, що BNetzA врахує наші аргументи належним чином», — сказав Вітренко.

Він додав, що долучення Нафтогазу до сертифікації оператора «Північного потоку-2» забезпечить більшу прозорість процесу. Посадовець наголосив, що Нафтогаз є одним з найбільших учасників європейського ринку газу та великим покупцем ресурсу, компанія прямо зацікавлена у тому, щоб ринок був дійсно конкурентним.

Натомість запуск «Північного потоку-2», за словами Вітренка, "підсилить домінуюче становище Газпрому та завдасть удару по конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн".

«Регулятор має це врахувати», — підкреслив він.

Голова правління Нафтогазу наголосив, що «Північний потік-2» не відповідає цілій низці вимог європейського законодавства. Зокрема, його оператор перебуває в залежності від Газпрому, не забезпечено доступ інших замовників до транспортування газу через «Північний потік-2» на всій протяжності газогону, як цього вимагає законодавство.

Німецький регулятор BNetzA раніше схвалив участь ТОВ "Оператор ГТС України" у процедурі сертифікації газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляється на сайті оператора української ГТС

Оголошуючи своє рішення, німецький регулятор зазначив: «Позивач є оператором газотранспртної мережі, і тому має особливе розуміння наслідків, які може спричинити використання різних транзитних маршрутів з Росії».

«У ТОВ "Оператор ГТС України" ми продовжуємо рішуче заперечувати проти будь-якого проєкту газопроводу, котрий загрожує національній безпеці нашої країни, прагне обійти закони ЄС або послаблює енергетичну архітектуру Європи. Український народ є кінцевим акціонером ГТСОУ, і наш обов’язок захищати інтереси нашої країни. Коли ми дізналися, що компанія Nord Stream 2 AG подала заявку на сертифікацію як незалежний оператор транспортування газу, ми не могли стояти осторонь, і ми знали, що ми зобов’язані втрутитися в цей процес з BNetzA, висловити наші серйозні заперечення та навести наші правові аргументи», – зазначив генеральний директор ГТСОУ Сергій Макогон.

"Північний потік-2» є комерційно невиправданим проєктом та служить для посилення домінування «Газпрому» на європейських газових ринках, і є невід’ємною частиною агресії РФ проти України. «Північний потік-2» не принесе додатковий газ до Європи. Українська газотранспортна система має річну потужність у 146 млрд кубометрів та знаходиться в гарному технічному стані", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, будівництво "Північного потоку-2" завершили на початку вересня. Наразі газопровід чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

Газопровід побудовано з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

НАК "Нафтогаз України" та ОГТСУ подали до німецького регулятора заявки на участь у процедурі сертифікації компанії-оператора газогону "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-