Небанківські фінустанови розкриватимуть більше інформації – НБУ

Небанківські фінустанови розкриватимуть більше інформації – НБУ

Укрінформ
Національний банк України вимагатиме від небанківських фінансових установ розкривати більше інформації клієнтам. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зокрема, регулятор розширив та конкретизував обсяг інформації, що підлягає розкриттю учасниками ринку небанківських фінансових послуг, а також удосконалив порядок її розкриття. Крім того, Національний банк установив вимоги до розкриття даних на сайтах фінустанов та в місцях надання послуг клієнтам. Відповідні вимоги поширюватимуться на учасників ринку небанківських фінансових послуг протягом усього строку перебування в Державному реєстрі фінансових установ.

Згідно з цими вимогами, надавачі небанківських фінансових послуг розкриватимуть власні реєстраційні дані, умови та порядок діяльності, перелік власних сайтів. Крім того, у відкритому доступі буде інформація щодо відокремлених підрозділів небанківських фінустанов та переліку осіб, які надають посередницькі послуги. Обов'язковою для розкриття лишатиметься бухгалтерська інформація, зокрема, оприлюднюватиметься річна фінансова та консолідована фінансова звітність, підтверджена незалежними аудитором, разом із його звітом.

Розміщуючи інформацію в публічному доступі, надавачі небанківських фінансових послуг керуватимуться чітко встановленими правилами. У НБУ наголошують, що інформація повинна бути актуальною, не вводити клієнтів в оману, а її пошук має бути простим.

Вказані зміни вносяться положенням про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами, затвердженим постановою правління Національного банку України №114 від 5 листопада 2021 року. Документ набуває чинності з 10 листопада 2021 року. У Нацбанку впевнені, що нове положення дасть змогу клієнтам отримати всю необхідну інформацію про фінансову установу, отже, прийняти виважене рішення про співпрацю.

Як повідомлялося, на сьогодні небанківські фінансові установи також повинні дотримуватися вимог положення про інформаційне забезпечення фінансовими установами споживачів щодо надання послуг споживчого кредитування, затвердженого постановою правління НБУ№100 від 5 жовтня 2021 року. Документ встановлює вимоги до розкриття небанківськими фінансовими установами повної інформації про послугу споживчого кредитування та повну вартість кредиту для споживача.

Читайте також: НБУ зобов'язав небанківські фінустанови вказувати в рекламі умови та повну вартість кредитів

Також небанківські фінансові установи мають керуватися положенням про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг, затвердженого постановою правління НБУ №30 від 14 квітня 2021 року, що визначає порядок розкриття учасниками ринку небанківських фінансових послуг відомостей про власну структуру власності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-