Данилишин наголошує на немонетарному характері інфляції в Україні

Данилишин наголошує на немонетарному характері інфляції в Україні

Укрінформ
Фактори пропозиції формують понад 70% нинішнього приросту інфляції; така тенденція спостерігається з четвертого кварталу минулого року. 

Про це повідомив у Фейсбуці голова ради Національного банку України Богдан Данилишин.

В експертному коментарі щодо інфляції (жовтень 2021 року) він зазначає, що основними факторами інфляції були "зміна тарифів на житлово-комунальні послуги, волатильність світових цін на енергоносії та продукти українського експорту, підвищення акцизів, поява додаткових епідеміологічних витрат та втрати від карантинних обмежень".

Про немонетарний характер інфляції, на думку голови Ради НБУ, свідчить значна нерівномірність зростання цін за окремими категоріями споживчих товарів і послуг.

Данилишин нагадав, що за рік суттєво зросли тарифи на житлово-комунальні послуги: газопостачання – на 47%, електропостачання – на 27%. Вартість цукру зросла на 48%, соняшникової олії – на 57%, яєць – на 32%, тютюнових виробів – на 18%.

Науковець звернув увагу на те, що ціни на окремі типові компоненти ринкового споживчого попиту за рік майже не змінилися, а то й навіть знизились: одяг та взуття (-5%), аудіо- та відеотехніка (+2%), безалкогольні напої (+4%), автомобілі (-3,5%).

Факторами стримування інфляції були зміцнення обмінного курсу гривні, низька норма заощаджень населення, високий рівень безробіття та низька інвестиційна активність. Понад 90% грошових доходів населення направляється на споживчі витрати, 70% яких є витратами першої необхідності.

"В той же час, сукупний внутрішній попит, як ключовий фактор монетарної інфляції, залишається пригніченим: темпи економічного відновлення в Україні становлять лише +2,3% до попереднього року", - зазначив науковець.

Читайте також: Споживчі ціни у вересні зросли на 1,2% - що подорожчало

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, споживчі ціни у жовтні 2021 року проти вересня 2021 року збільшилися на 0,9%; проти жовтня 2020 року – на 10,9%, проти грудня 2020 року – на 8,5%. За січень- жовтень 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року споживча інфляція становила 9,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-