Борг із зарплати перед працівниками держшахт сягає ₴1,85 мільярда

Борг із зарплати перед працівниками держшахт сягає ₴1,85 мільярда

Укрінформ
Загальний борг із зарплати перед працівниками державних шахт в Україні становить 1,85 млрд гривень.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«Держчиновники від енергетики не мають відповіді як найшвидше закрити 1,85 млрд грн зарплатного боргу перед шахтарями, та як забезпечити виплату майже 1,4 млрд грн перспективного боргу за листопад та грудень цього року та як гарантувати сталу, безпечну роботу держшахт протягом 2022», - написав профспілковий лідер.

Він зазначив, що за даними Міненерго, у листопаді Україна планує імпортувати 562 тис. тонн вугілля, з яких близько 200 тисяч тонн буде поставлено ПАТ «Центренерго». Вже підписані контракти на постачання вугілля з Польщі, США та ПАР.

За словами Волинця, відповідно до планів Міненерго, у листопаді очікують отримати 1,5 млн тонн вугілля вітчизняного видобутку, але «вартість українського вугілля штучно занижена і може стартувати від 800 грн».

Голова Незалежної профспілки гірників України підкреслив, що гірники неодноразово звертались до профільного міністерства, центральної влади з вимогою встановити ринкову ціну на вугілля на рівні не менше ніж 3500 грн за тонну, але відповіді не отримали.

Він поскаржився, що при цьому продовжується нарощування боргів шахтарям та зазначив, що «вартість імпортного вугілля, про яке домовились моновладці, у середньому сягає 300 доларів за тонну».

Читайте також: Борги шахтарям: Зеленський каже, що не може виконувати ролі психолога, колектора та няні

Як повідомляв Укрінформ, державні вугледобувні підприємства у січні - жовтні 2021 року в Україні підняли на–гора 4 753 474 тонни вугілля, що менше від планового завдання на 964 626 тонн палива.

Загалом за 10 місяців 2021 року вугледобувні підприємства України всіх форм власності видобули 24 126 278 тонн вугілля. Планове завдання виконано на 106%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-