НАЗК виграло у Верховному Суді справу про оренду обладнання компанії «Алтаюр»

НАЗК виграло у Верховному Суді справу про оренду обладнання компанії «Алтаюр»

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції виграло у Верховному Суді справу про оренду обладнання компанії "Алтаюр".

Як передає Укрінформ, про це НАЗК повідомляє в Телеграмі.

"4 листопада Верховний Суд у складі колегії Касаційного господарського суду відмовив у задоволенні касаційної скарги товариству з обмеженою відповідальністю "Алтаюр" на постанову Північного апеляційного господарського суду. Це означає, що НАЗК перемогло в основній справі, ініційованій ТОВ "Алтаюр", - ідеться в повідомленні.

Компанія "Алтаюр" вимагала від НАЗК повернути обладнання, яке було визнане доказом у кримінальній справі, та стягнути з державного бюджету майже 8,5 млн грн.

У 2020 році після перезавантаження НАЗК нове керівництво виявило, що впродовж 2017–2019 років ТОВ "Алтаюр" надавало агентству послуги з оренди обладнання для Реєстру декларацій за необґрунтованою ціною.

"Балансова вартість обладнання в різні роки становила від 2,3 до 3,2 млн грн. Тоді як за три роки НАЗК сплатило підприємству за оренду 11,5 млн грн", - повідомляють в агентстві.

Того ж року ТОВ "Алтаюр" запропонувало НАЗК сплатити близько 5 млн грн за ті самі послуги. Після цього в НАЗК був проведений внутрішній аудит, матеріали якого передані Національному антикорупційному бюро України.

"За клопотанням детективів НАБУ Вищий антикорупційний суд наклав арешт на це обладнання, яке зберігається в приміщенні державного підприємства "Українські спеціальні системи" й досі", - відзначають у НАЗК.

У відповідь ТОВ "Алтаюр" звернулося до Господарського суду міста Києва з вимогою до НАЗК повернути обладнання, яке Вищий антикорупційний суд визнав доказом у кримінальній справі, та стягнути з державного бюджету майже 8,5 млн грн.

9 березня суд частково задовольнив позов "Алтаюр", зобов’язавши НАЗК повернути обладнання, на яке накладено арешт, та вирішив стягнути з державного бюджету 7,7 млн грн.

30 червня Північний апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію НАЗК та задовольнив його апеляційну скаргу. Також апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції й ухвалив нове, яким визнав вимоги компанії "Алтаюр" безпідставними.

"Верховний Суд також погодився з позицією НАЗК про безпідставність вимог ТОВ "Алтаюр", а тому кошти платників податків не будуть стягненні на користь підприємства", - зауважують в агентстві.

Читайте також: НАЗК розпочало повну перевірку декларацій 13 народних депутатів

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції орендувало сервери для реєстру в "Алтаюр" з 2017 року. На початку 2020 року Нацагентство не продовжило договір з компанією, запідозривши завищенні ціни оренди. Національне антикорупційне бюро почало розслідування, а сервери згодом арештували.

19 травня 2020 року ТОВ "Алтаюр" виступило із заявою про погрози і тиск з боку працівників НАЗК. Компанія заперечила будь-які порушення законодавства у своїх діях.

У листопаді 2020 року стало відомо, що Національне агентство з питань запобігання корупції планує подати позов до власників серверів Реєстру декларацій - ТОВ "Алтаюр" - для, зокрема, повернення коштів, переплачених за оренду їх обладнання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-