Укртрансгаз використовує лише 60% потужностей ПСГ для потреб України

Укртрансгаз використовує лише 60% потужностей ПСГ для потреб України

Укрінформ
АТ "Укртрансгаз" для задоволення потреб України в газі використовує близько 60% потужностей підземних сховищ газу (ПСГ), решту можуть використовувати іноземні партнери.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома у Фейсбуці.

"Оператор газосховищ використовує близько 60% потужностей ПСГ для задоволення потреб України в газі. Решта обсягів можуть використовуватися для роботи з іноземними партнерами та вирішення стратегічних питань енергетичного ринку України та Європи", - написав Перелома.

Він вважає, що одним із засобів залучити іноземні компанії до роботи в українських ПСГ є створення нових додаткових об’єднаних продуктів (bundle products). Перший такий продукт, який Укртрансгаз уже запустив (митний склад + short haul), минулого року показав свою високу ефективність: 58% запасів газу нерезидентів протягом сезону закачування 2020 року надійшло до України саме цим шляхом.

"Саме тому сьогодні ми вивчаємо можливість запровадження нового, вже транскордонного bundle product, який об’єднає послуги Оператора ПСГ України, а також операторів ГТС України та сусідніх європейських країн", - повідомив Перелома.

Читайте також: Укртрансгаз та Держитслужба впровадять електронний документообіг для «митного складу»

Крім того, оператор газосховищ пропонує європейським партнерам до 10 млрд кубометрів обсягів ПСГ для довгострокового зберігання стратегічних запасів газу. За словами Переломи, робота над реалізацією цієї пропозиції уже розпочата. Укртрансгаз також готовий запропонувати свої ПСГ для зберігання газу, що постачається до Європи у скрапленому вигляді.

Як повідомлялося, українські підземні сховища газу готові надати 40% потужностей для роботи з газом замовників-нерезидентів, зокрема і для зберігання страхових запасів "блакитного палива".

Укртрансгаз входить до групи «Нафтогаз» і керує 12-ма ПСГ, які розташовані по всій Україні. Їхня загальна місткість становить 31 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-