На початок жовтня в Україні нараховувалося близько 300 кредитних спілок - Нацбанк

На початок жовтня в Україні нараховувалося близько 300 кредитних спілок - Нацбанк

Укрінформ
В Україні на початок жовтня 2021 року нараховувалося 289 кредитних спілок.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Нацбанку Кирило Шевченко у Фейсбуці.

"На початок жовтня в Україні нараховується 289 кредитних спілок. Кількість їх членів – близько 400 тис. осіб, а індекс охоплення населення послугами цих фінустанов минулоріч становив 1,45%", - написав Шевченко.

Він зазначив, що за даними звіту Всесвітньої ради кредитних спілок, у 2020 році кількість кредитних спілок у сусідній Польщі становила 23, їх членами є близько 1,4 млн осіб, а охоплення населення становить 5,49 %. У Європі високий відсоток охоплення населення послугами кредитних спілок також спостерігається в Ірландії (111,59%), Литві (9,14%), Молдові (7,51%), Албанії (6,44 %), Великобританії (4,82%) тощо. В деяких країнах послуги кредитних спілок настільки популярні, що люди є членами відразу кількох спілок. Що вищим є показник охоплення населення, то затребуванішими є послуги спілки. Саме на нього слід звертати увагу, а не на кількість учасників ринку.

Шевченко зауважив, що на жаль, в Україні на цьому ринку є чимало проблем. Наприклад, кредитні спілки мають право надавати обмежений перелік послуг. Членами спілки можуть бути лише фізособи. Водночас у багатьох країнах світу кредитні спілки – ефективний інструмент залучення додаткового фінансування для малого бізнесу. Крім того, спостерігається низький рівень цифровізації сектору. І це далеко неповний перелік.

"Національний банк працює над вирішенням кожного питання, яке гальмує розвиток галузі. Зокрема, разом із Верховною Радою України регулятор підготував профільний законопроєкт «Про кредитні спілки» (5125). Після його ухвалення парламентарями у другому читанні на ринку розпочнуться відчутні зрушення", - зауважив Шевченко.

Читайте також: Українські кредитні спілки в очікуванні законодавчих змін

Крім того, Нацбанк за участі учасників ринку розробляє та запроваджує локальні нормативно-правові акти. Триває активна робота із запровадження в найближчі 2-3 роки системи гарантування вкладів для членів спілок.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2020 року Національний банк став регулятором ринку небанківських послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-