Оператори ГРМ у вересні відібрали газ на понад 2,6 мільярда гривень

Оператори ГРМ у вересні відібрали газ на понад 2,6 мільярда гривень

Інфографіка
Укрінформ
Оператори газорозподільних мереж (ГРМ) у вересні відібрали із магістральних газопроводів газ на суму понад 2,6 млрд гривень, через що заборгованість облгазів перед ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) зросла до 10,9 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ, передає Укрінформ.

"У вересні 2021 року оператори газорозподільних мереж (обл-, міськгази) відібрали для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ) природний газ із магістральних газогонів на понад 2,6 млрд грн. З них — газ на 1,9 млрд грн відібрали оператори ГРМ, що входять до групи РГК.", - повідомляє компанія.

Станом 18 жовтня, сумарний борг облгазів перед Оператором ГТС України (ОГТСУ) складає 10,9 млрд грн, з яких 7,7 млрд грн — заборгованість облгазів групи РГК.

У вересні найбільший приріст відбувся з боку облгазів групи РГК, які відібрали 50 млн куб. м газу — на 1,9 млрд грн. Окрім того, Донецькоблгаз відібрав газу на 201,2 млн грн, а Черкасигаз — на 172,9 млн грн.

«Це не вперше, коли облгази відбирають газ на значні суми. Аналогічно сформувалась заборгованість у лютому-березні 2021 року, проте ми маємо звернути увагу, що тепер вартість незбалансованого кубометра газу вище, ніж була півроку тому. Закликаємо учасників ринку уважно ставитись до прогнозування своїх потреб і не погіршувати перед опалювальним сезоном ні свій фінансовий стан, ні фінансовий стан Оператора ГТС», — сказав генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

ОГТСУ упродовж 2020-2021 років подав близько 50 позовних заяв про стягнення заборгованості за врегулювання щодобових негативних небалансів на загальну суму понад 9 млрд грн.

Читайте також: Потужностей ГТС України вистачить на дві Європи

Як повідомлялося, у серпні 5 компаній - операторів газорозподільних мереж продовжували безоплатно відбирати газ для виробничих потреб. Так, Донецькоблгаз відібрав "блакитного палива" на суму на 73 млн грн, Кіровоградгаз — на 30,3 млн грн, Тернопільміськгаз — на 18,3 млн грн, Херсонгаз — на 14,8 млн грн та Мелітопольгаз — на 7,7 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-