Банки почали видавати більше іпотечних кредитів – НБУ назвав причину

Банки почали видавати більше іпотечних кредитів – НБУ назвав причину

Укрінформ
За січень - серпень 2021 року українські банки видали іпотечних кредитів на загальну суму понад 5,2 млрд грн, із них у серпні - на 830,1 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів, повідомляє пресслужба НБУ. 

"Українські банки повідомили, що в серпні 2021 року видали 944 іпотечні кредити на загальну суму 830,1 млн грн. Це є найкращим результатом за обсягом нової іпотеки протягом періоду, охопленого опитуванням (із грудня 2018 року)... Загалом за перші вісім місяців року банками видано 6,6 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму понад 5,2 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що таке зростання обсягів у серпні передусім відбулося завдяки збільшенню середньої суми договору: за місяць – на десяту частину (до 879,3 тис. грн). Крім того, у нових видачах зросла вага міста Києва, де середня сума договору є істотно вищою, ніж у регіонах.

Читайте також: Доступна іпотека: найбільше просять кредитів у Києві та області

Якщо порівняти із січнем-серпнем минулого року, то обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2,2 раза за кількістю договорів та майже втричі у грошовому вимірі.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним сегментом ринку іпотеки: в серпні їх частка вкотре перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так у грошовому еквіваленті.

Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 89% нових угод.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в серпні 15,9% на первинному і 13,6% – на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 1,0 в. п. та на 0,4 в. п.

Як повідомлялося, запуск «Доступної іпотеки 7%» відбувся 1 березня на виконання ініціативи Президента України Володимира Зеленського.

За умовами програми, об’єктом іпотеки може бути як квартира, так і приватний будинок не старший шести років. Кредит надається на строк до 20 років. Максимальна вартість об’єкта – 2,5 млн грн, а сума іпотеки – 2 млн грн. Мінімальний перший внесок – 15%; іпотечна ставка – 7% річних.

Фото: Shutterstock 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-