Нафтогаз пропонує бюджетним установам контракти з фіксованою ціною на газ

Нафтогаз пропонує бюджетним установам контракти з фіксованою ціною на газ

Укрінформ
«Нафтогаз України» пропонує бюджетним та релігійним організаціям середньострокові контакти з фіксованою ціною на газ – 13,7 грн за кубометр (із транспортуванням та ПДВ – 16,8 грн). Контракт укладається на термін 15 місяців - до кінця 2022 року.

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі компанії.

За словами голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, ця пропозиція значно нижча за поточні спотові ціни.

«Бюджетні організації можуть купувати газ у будь-яких постачальників. Але сьогодні значна частина постачальників або пропонує місячну ціну на газ на рівні 30-45 грн за кубометр, або ж взагалі відмовляється від зобов’язань за вже укладеними контрактами з нижчою ціною. Розуміючи потреби бюджетних установ, а також враховуючи соціальне значення та важливість безперебійної роботи цих установ, компанія Нафтогаз виходить на ринок із пропозицією фіксованої ціни на наступні 15 місяців на рівні більш ніж у два рази нижче від поточної місячної ціни», - заявив Вітренко.

Читайте також: В ОП закликають не розганяти паніку - газу у сховищах цілком достатньо

За його словами, це рішення є важливим етапом розвитку ринку газу в Україні. «При цьому воно відповідає потребам споживачів та є вкрай важливим з точки зору забезпечення енергоресурсом бюджетних установ. Це – крок назустріч громадам», - підкреслив глава Нафтогазу.

Він також наголосив, що в Україні немає державного регулювання цін на газ, а НАК не є монополістом на ринку. «Ми працюємо в ринкових умовах, і ми пропонуємо нашим клієнтам у ринковий спосіб зручний для них продукт – контракт на 15 місяців із фіксованою ціною», - заявив голова правління Нафтогазу.

У Нафтогазі очікують, що цей середньостроковий продукт користуватиметься попитом серед релігійних та бюджетних організацій, яких в Україні понад 7,5 тисячі.

Читайте також: Погашення боргів: Нафтогаз квапить тепловиробників із мировими угодами

Крім того, Нафтогаз пропонує виробникам тепла зміни до трирічних контрактів – обсяг газу, який потрібен для тепло- та гарячого водопостачання бюджетних установ та організацій, зможуть придбати також за ціною 13,7 грн за кубометр (без урахування ПДВ та транспортування).

Зазначається, що Нафтогаз спільно з народними депутатами та урядом опрацьовує законодавчі ініціативи, які сприятимуть розвитку ринку газу в Україні, при цьому убезпечивши споживачів від недобросовісних постачальників.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" через відсутність типових договорів на постачання газу для бюджетних організацій не може виходити на тендери бюджетних організацій, які мають автономне опалення.

Читайте також: Ціни газу в світі на тарифах українців майже не позначаться – НБУ

На Закарпатті регіональна комісія ТЕБ та НС оголосила надзвичайною ситуацію із постачанням природного газу бюджетним установам області - у зв'язку із відмовою постачальників доставляти енергоносій за не підвищеними цінами.

Надзвичайну ситуацію через відсутність газу для бюджетних установ оголосили також в Івано-Франківську та Чернігові.

12 жовтня у Херсоні комісія з ТЕБ та НС визнала ситуацію стосовно питання постачання газу бюджетним установам надзвичайною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-