В Україні почали автоматично нараховувати штрафи за порушення норм вантажних перевезень

В Україні почали автоматично нараховувати штрафи за порушення норм вантажних перевезень

Інфографіка
Укрінформ
В Україні з 1 жовтня набули чинності закони, які запроваджують адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, зокрема в автоматичному режимі через платформу зважування-у-русі (систему WiM).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство інфраструктури у Фейсбуці.

Зазначається, що адміністративну відповідальність запроваджено для усіх транспортних засобів українських та іноземних перевізників, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів і вантажів на території України, а також на вантажовідправників.

Передбачаються наступні штрафи: 8 500 грн за перевищення габаритно-вагових норм (ГВН) на 5-10%; 17 000 грн за перевищення габаритно-вагових норм на 10-20%; 34 000 грн за перевищення габаритно-вагових норм на 20-30%; 51 000 грн за перевищення габаритно-вагових норм на понад 30%; 51 000 грн за ухилення від проходження габаритно-вагового контролю (ГВК), перевищення швидкості, порушень вимог дорожніх знаків та розмітки, вчинення правопорушень в зоні ГВК.

У міністерстві пояснюють, що процес нарахування штрафів відбувається наступним чином: майданчик WiM фіксує перевищення встановлених норм і надсилає дані до Центру обробки даних, після чого інспектор перевіряє їх, формує постанову та накладає електронний підпис. Потім постанова друкується та надсилається порушникові поштою у вигляді рекомендованого листа. Лист міститиме постанову та реквізити для оплати штрафу.

Сплатити штраф повинен належний користувач транспортного засобу – фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб у Єдиному державному реєстрі. У відомстві підкреслюють, що штраф сплачуватиме саме власник автомобіля, а не водій, коли йдеться про дві різні особи. Слатити штраф потрібно протягом 10 днів з дня отримання повідомлення. Належний користувач може оскаржити рішення в суді.

Читайте також: Кожна друга фура на українських дорогах їде перевантаженою - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 3 червня 2021 року ухвалила закон №3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який запроваджує штрафи за порушення норм ГВК.

Закон №3743 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" Верховна Рада ухвалила 29 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-