Врожай-2021: Україна може перетнути позначку у 100 млн тонн зернових

Врожай-2021: Україна може перетнути позначку у 100 млн тонн зернових

Укрінформ
Цьогорічний врожай зернових може перевершити усі сподівання. Та не факт, що він врятує від підвищення ціни на хліб

Про те, що Україна у 2021 році може отримати надзвичайний урожай зерна та зернових культур, почали говорити ще з початку весни – хороші погодні умови взимку, відсутність критичних заморозків та добре зволожений ґрунт весною сприяли гарному розвитку озимих культур. Та й літо не принесло на поля України ані нищівної посухи, ані заливних дощів – тому українські посіви колосилися якнайкраще. Однак в аграріїв, як відомо, є дві проблеми – або врожай, або неврожай. З неврожаєм зрозуміло – суцільні збитки. А от великий намолот гостро ставить перед агровиробником питання зберігання всього цього багатства, перероблення, ціноутворення та врешті отримання найкращого результату від роботи у вигляді прибутку. Нині Україна цілком реально претендує на місце у ТОП-3 постачальників зерна на світовому ринку, адже доки іншим житницям планети погода наробила певних клопотів, то українську житницю погода цього року милувала. В результаті маємо шанси на неймовірний зерновий рекорд – 100 млн тонн! Але чи отримають аграрії та країна в цілому найкращий фінансовий результат від цього шаленого врожаю? Та чи варто чекати українському споживачеві зниження споживчих цін на хліб?

Врожай пшениці та ячменю вперше більший, ніж за часів УРСР

Кількісні оцінки експертів щодо остаточного розміру врожаю зерна в Україні досі відрізняються, але всі фахівці сходяться в одному: урожай зерна 2021 року – знову рекордний.

Приміром, голова Укргідрометцентру Микола Кульбіда заявив, що цьогоріч Україна матиме "найбільший врожай за всю історію, починаючи від Київської Русі". За прогнозом Української зернової асоціації, урожай зернових та олійних в Україні у 2021 році може перевищити рекорд 2019 року у 98 млн тонн і скласти 110 млн тонн (84,2 млн тонн у 2020 році). Також асоціація прогнозує у поточному маркетинговому році рекордний обсяг експорту українського зерна – на рівні 70,1 млн тонн.

Фото: pexels
Фото: pexels

В свою чергу, УкрАгроКонсалт протягом літа 2021 року кілька разів підвищував власний прогноз врожаю українського зерна сезону 2021 року. І наразі експерти платформи вже заявили про можливе зростання на 77% валютної виторуг від експорту лише пшениці, ячменю, рапсу та продуктів їх перероблення у поточному сезоні - до $31 млрд.

Доцент Київської школи економіки Олег Нів'євський ще у серпні писав на своїй сторінці в Фейсбуку, що врожай пшениці та ячменю в Україні вперше за період Незалежності буде більшим, ніж збирали на українських полях за часів Радянського Союзу. А кукурудзи вже давно Україна вирощує значно більше, ніж в УРСР. І це, за його словами, не межа досягнень  – інноваційні агротехнології призведуть до подальшого зростання врожаю зернових культур.

Офіційна статистика радує і надихає

За офіційними даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, прогнозований урожай зернових та зернобобових культур у 2021-2022 маркетинговому році складе близько 75,8 млн тонн. Експорт може скласти близько 56 млн тонн зерна.

Так за даними міністерства, станом на 24 вересня в Україні намолочено 46,4 млн тонн зернових та зернобобових культур з площі 10,6 млн га. Зокрема, зібрано пшениці майже на третину (на 26%) більше ніж торік і навіть більше ніж зазначалося в найоптимістичніших прогнозах - 33 млн тонн. Також зібрано 10,2 млн тонн ячменю, 582 тис. тонн гороху. Завершено збирання ріпаку: з 1 млн га намолочено понад 2,9 млн тонн.

Роман Лещенко
Роман Лещенко

Як зазначив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, цьогорічний врожай зерна є рекордним за всю історію України. Адже ще нещодавно Україна збирала удвічі менше зерна - наприклад, у 2010 році весь урожай становив менше ніж 40 млн тонн. А ще ж тільки розпочалося збирання кукурудзи, тільки цьогорічний урожай якої, за оцінками експертів, може скласти 39 млн тонн. І остаточні підрахунки скільки валюти принесе Україні експорт кукурудзи ще попереду.

В цілому, за словами міністра, кількісні показники цьогорічного врожаю дозволять повністю покрити як внутрішній попит на продовольчу пшеницю, так й усі експортні очікування.

Фото: pexels
Фото: pexels

Щодо внутрішнього попиту, за словами посадовця, цьогоріч зберігся у традиційному співвідношенні розподіл продовольчої та фуражної пшениці - 60% на 40%. Наразі продовольчого зерна пшениці зібрано загалом 19,8 млн тонн – на 3 млн тонн більше ніж торік. Потреба ж внутрішнього ринку у продовольчій пшениці становить близько 5 млн тонн, що повністю покривається цьогорічним врожаєм. Окрім того, зібрано жита — 575 тис. тонн, при внутрішній потребі 463 тис. тонн. «Тому якщо хтось намагається залякати українців тим, що чомусь, має не вистачити пшениці в рекордний рік врожаю, то хочу наголосити й заспокоїти людей, що це відверта маніпуляція. Високоякісна продовольча пшениця буде в повному обсязі спрямована на потреби громадян», - запевнив міністр.

Тож, для експорту залишається до 14,8 млн тонн продовольчої пшениці високої якості. Фуражне зерно для харчових потреб в Україні не використовується і буде спрямовано лише на вигодовування худоби. 3,6 млн тонн цього зерна буде використано для внутрішніх потреб, і ще 9,6 млн тонн фуражу може бути відправлено за кордон. Це означає, що в цілому Україна зможе експортувати близько 24,4 млн тонн зерна, – у фінансовому еквіваленті це принесе нашій країні близько $6 млрд виторгу, упевнений Роман Лещенко.

Він також додає, що, враховуючи неврожай на інших континентах, кон’юнктура світових цін є винятково сприятливою для аграрної продукції України. Раніше Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) знизила прогноз виробництва зерна у світі. Тому рекордні показники врожайності України посилюють її роль у глобальній продовольчій безпеці. І,крім того, у жовтні цього року Мінагрополітики планує укласти Меморандум з учасниками зернового ринку, що передбачатиме державне регулювання у разі виникнення загроз продовольчій безпеці держави. «Наш агросектор може сформувати понад половину обсягу валютної виторгу держави та забезпечити п’яту частину ВВП України», - запевнив урядовець.

Однак ринкова халепа - внутрішні ціни на зерно зростають услід за експортними

На думку експертів ринку, попри щедрий врожай, ціни на внутрішньому ринку стримати навряд чи вдасться. Пересічному споживачеві не варто розраховувати на здешевлення борошна чи хліба із зерна нового врожаю. Хай там що, а ціни формує ринок, в тому числі й експортний, і внутрішні ціни ростуть услід за зовнішніми. Через значну конкуренцію зернопереробних підприємств та експортноорієнтованих компаній цьогоріч ані попит, ані щедрі намолоти знизити ціни поки що не допомагають.

Тарас Висоцький
Тарас Висоцький

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький нещодавно заявив, що про цінову кон’юнктуру наразі говорити завчасно, адже зазвичай під час збору врожаю ціни на зерно залишаються більш-менш стабільними. Вони стануть зрозумілими, коли повністю обмолотять кукурудзу і можна буде оцінити весь урожай. За прогнозом Гідрометцентру найближчі тижні погода буде сприятливою для збирання кукурудзи і можна очікувати, що урожай зберуть без втрат. Тоді ж буде зрозуміла ситуація і з врожаєм зерна в інших країнах, адже Україна більшу частину зерна експортує і ціна української зернової групи, в тому числі на внутрішніх ринках, цілком залежить від зовнішньої, експортної ціни. Хоча, наразі, як запевнив заступник міністра, ціна на зерно стабільна і підстав для її зростання немає.

Втім, згідно із прогнозами Міністерства сільського господарства США, у поточному маркетинговому році (МР) експорт української кукурудзи має зрости до 32 млн тонн. Американські експерти також очікують, що Україна у 2021-2022 МР експортує рекордні 23,5 млн тонн пшениці. До того ж, днями пресслужба Держпродспоживслужби повідомила, що світовий виробник зерна номер один - США - вже готовий відкрити свій ринок для української кукурудзи та пшениці. Наразі це рішення перебуває на завершальному етапі.

Важко переоцінити можливості для українського аграрного експорту, які можуть з’явитися із відкриттям ринку США для українського зерна. Якщо поєднати перспективу збільшення українського експорту з інформацією про погодні та природні катаклізми у тих країнах світу які є ключовими виробниками пшениці, то інформація про те, що Україна має шанси стати другим за обсягами експортером після США серед світових експортерів зернових культур, не виглядає фантастичною.

Як посуха у Австралії та дощі в США «сприяли» українській пшениці

У своєму черговому огляді ринку заступник директора «ПроАгро Груп» Марія Колесник  розповіла про низку катаклізмів, які сколихнули світовий зерновий ринок за останні тижні та призвели до суттєвого зростання світових цін на зерно. Так, знизили прогнози виробництва продовольчої пшениці один за одним такі потужні виробники, як Франція, Канада та Росія. Надійшла інформація про 40% посівних площ, знищених посухою, з Австралії, від якої ще недавно чекали рекордних показників урожаю пшениці. У США 30% посівів кукурудзи на сьогодні перебувають в стані посухи, що також розігріває ціни ринку. Нині сушить і американські посіви озимини, а в регіонах США, де триває збирання врожаю, йдуть проливні дощі, що, звісно, позначиться на кількості та якості врожаю, а отже і на експортних пропозиціях.

Тож, зазначила експерт «ПроАгро Груп», як наслідок природних катаклізмів в різних куточках світу ціни у портах під контракти на постачання у жовтні-грудні 2021 року на українську продовольчу пшеницю зросли на 0,7% - від 286 $/тонну до 305 $/тонну залежно від якості зерна. Та на 1,6% подорожчало українське фуражне зерно. Також попри продовження збиральної кампанії, додала в ціні на 1,4% й українська кукурудза - до 260-264 $/тонну.

На внутрішньому ринку, слідом за експортним, українська пшениця також невпинно дорожчає. Лише за останній тиждень додала в ціні в середньому на 100 грн. Так, ще 13 серпня пшениця продавалася в Україні за 8,1 тис. грн/тонну, 10 вересня - по 8,35 тис. грн/тонну, а вже 17 вересня ціна на продовольчу пшеницю зросла до 8,45 тис. грн/тонну. Наразі її закупівля йде доволі жваво і, швидше за все, ціни ростимуть й надалі. Піднялася в ціні і кукурудза на 50 грн – до 7,35 тис. грн/тонну, що є доволі несподівано під час збиральної кампанії і немає підстав сподіватися, що подорожчання припиниться, запевняє Марія Колесник.

Тож аграріям України, схоже, таки вдасться непогано заробити цього року.

Втім, українським покупцям найближчим часом, швидше за все, не варто очікувати здешевшання хліба в українських магазинах. Закупівельні ціни на зерно автоматично підвищать і вартість борошна. А вже загальні інфляційні чинники зроблять свою справу в подальшому підвищенні цін на хлібобулочні вироби.

Ольга Киргизова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-