Проєкт бюджету: Марченко заявив, що в пріоритетах - медики, військові та ветерани

Проєкт бюджету: Марченко заявив, що в пріоритетах - медики, військові та ветерани

Укрінформ
Держбюджет на 2022 рік — це бюджет інвестицій в людину, країну й майбутнє, а його пріоритет — підтримка медиків, котрі перебувають на передовій боротьби з коронавірусом, а також військових та ветеранів.

На цьому наголосив міністр фінансів Сергій Марченко, представляючи у Верховній Раді проєкт Закону “Про Державний бюджет України на 2022 рік”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава Мінфіну назвав підготовлений його відомством документ реалістичним та збалансованим. Він ґрунтується на прогнозі, що передбачає подальше пожвавлення економічної динаміки через відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

“Зростання реального ВВП планується на рівні 3,8%, фінансовий ресурс, на який розраховує у наступному році держава, — 1 466 мільярдів гривень. За умови ухвалення змін до Податкового кодексу (законопроєкт №5600) можливе залучення додаткового ресурсу у 30 мільярдів гривень”, - уточнив Марченко.

При цьому частка розподілу доходів через бюджет, за словами урядовця, зменшиться принаймні на 1%. Тобто, більше коштів залишатиметься в бізнесу та громадян.

За словами міністра, понад 50% надходжень загального фонду державного бюджету забезпечать надходження податку на додану вартість (плюс 72,5 млрд гривень до планового показника 2021 року).

“Ми послідовно продовжуємо заходи щодо мінімізації схем ухилення від сплати ПДВ. З травня минулого року завдяки цьому вдалося додатково отримати понад 40 мільярдів гривень”, - запевнив Марченко.

Половина усіх запланованих бюджетних видатків, наголосив міністр, припадають на охорону здоров’я, соціальний захист та освіту. 21% коштів піде сектор безпеки та оборони.

Читайте також: Марченко представив у Раді проєкт бюджету-2022

Як повідомлялося, вперше проєкт річного бюджету України ґрунтується на середньостроковій Бюджетній декларації на 2022-2024 роки. Прогнозований номінальний ВВП за підсумками 2022 року - 5 368,7 млрд гривень. При цьому бюджетний дефіцит зменшиться до 3,5% проти очікуваних 5,5% у 2021 році. Прогнозний середньорічний валютний курс — 28,6 грн/дол., показник інфляції — 6,2%, рівень витрат на сектор безпеки та оборони — 5,95% ВВП, середньомісячна заробітна плата - 15 258 грн (у грудні 2022 року — 17 500 грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-