У Нацбанку очікують на зниження облікової ставки починаючи з ІІ кварталу 2022 року

У Нацбанку очікують на зниження облікової ставки починаючи з ІІ кварталу 2022 року

Укрінформ
У Національному банку очікують, що цикл зниження облікової ставки почнеться у другому кварталі 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку щодо рівня облікової ставки 8 вересня 2021 року, повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що за липневим макроекономічним прогнозом НБУ "початок циклу зниження облікової ставки очікується у ІІ кварталі 2022 року".

"Оцінюючи ризики, кілька членів КМП підкреслили, що за необхідності НБУ має бути готовим до сценарію з жорсткішою монетарною політикою на прогнозному горизонті. Вони зазначили, що в разі посилення зовнішнього цінового тиску та погіршення інфляційних очікувань може знадобитися або додаткове підвищення облікової ставки, або утримання її на поточному рівні (8,5%) довше, ніж передбачає липневий макроекономічний прогноз НБУ", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, члени КМП також погодилися, що зараз, в умовах подорожчання товарів щоденного вжитку та послуг, важливо не допустити розбалансування інфляційних очікувань. Тому "саме підвищення ставки до 8,5% у вересні, згідно з різними експертними опитуваннями, є найочікуванішим кроком".

Рішення про підвищення ставки до 8,5% матиме "позитивний вплив на інфляційні процеси", заявляли члени комітету.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку до 8,5%

Як повідомляв Укрінформ, рішення про встановлення ключової ставки на рівні 8,5% річних було ухвалене Правлінням Національного банку України на засіданні з питань монетарної політики 9 вересня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-