Рівень тіньової економіки за три роки має скоротитись на 25% - Мінекономіки

Рівень тіньової економіки за три роки має скоротитись на 25% - Мінекономіки

Укрінформ
Трирічний план заходів щодо зменшення тінізації економіки до 25% буде розроблений вже найближчим часом, над ним уже працює потужна команда з представників уряду, науковців, професійних та громадських організацій.

Про це заявив перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко під час першого засідання Міжвідомчої робочої групи з детінізації економіки України, передає Укрінформ.

«Стратегія економічної безпеки України на період до 2025 року, яка введена в дію Указом Президента, чітко вказує на нагальну необхідність розв'язання проблем тінізації економіки. Сьогодні, за попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки становить 30% від офіційного ВВП. Наразі ми зібралися для напрацювання пропозицій з детінізації економіки у всіх секторах, маємо розробити окремі точкові заходи, вийти на системні рішення, навіть до запровадження інституціональних змін», - зазначив Любченко.

Читайте також: Україна продовжить програми співпраці з МВФ - Любченко

На засіданні розглядалися три питання: оцінка тенденцій тіньової економіки в Україні, роль фінансового сектору в процесах тінізації економіки та протидія тінізації тютюнової галузі. Було зазначено, що у фінансовому секторі в процесах тінізації економіки України. зафіксована тенденція збільшення рівня тіньової економіки до 37% від обсягу валової доданої вартості продукту.

У питанні щодо протидії тінізації тютюнової галузі прийняті рішення посилити контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, що здійснюють операції з підакцизними товарами, активізувати заходи з виявлення фактів незаконного виготовлення, реалізації тютюнових виробів, налагодити механізми отримання інформації каналами міжнародного співробітництва від компетентних органів іноземних держав тощо.

«За результатами роботи будуть сформовані протокольні рішення з усіх питань, упродовж наступних кількох тижнів опрацюємо їх та визначимо відповідальних виконавців, терміни виконання та ключові показники ефективності (КРІ). Наша мета – структурувати усі сектори, де спостерігаємо значні втрати для бюджету України через тіньову економіку та долати цей негатив», - підбив підсумки засідання перший віцепрем'єр-міністр.

Читайте також: В Україні виявили понад 7 тисяч неформальних працівників - Мінекономіки

Як повідомляв Укрінформ, рівень тіньової економіки в Україні у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП у порівнянні з 27% ВВП у 2019-му.

Міжвідомча робоча група з питань детінізації економіки була створена за ініціативи Мінекономіки (постанова КМУ від 18.08.2021 № 878) для координації питань аналізу та причин рівня тіньової економіки та відповідно, підготовки пропозицій для зменшення її рівня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-