Проєкт бюджету-2022 готують на чинній податковій базі - Марченко

Проєкт бюджету-2022 готують на чинній податковій базі - Марченко

Укрінформ
Законопроєкт про Держбюджет-2022 не враховуватиме доходів від кампанії з добровільного декларування та податкових змін, що вносяться проєктом №5600.

Про це на пресбрифінгу в Укрінформі на тему “Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія” повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, в Мінфіні вкрай обережно ставляться до будь-яких очікувань. Але фахівці відомства робитимуть все, щоб завдяки інформаційній кампанії, роз’яснювальній роботі, якомога більше українців змогли скористатися правом, наданим державою з добровільного декларування, що стартує 1 вересня.

“Яка кількість громадян скористається такою можливістю, спрогнозувати складно. Нам би справді хотілося в результаті декларування отримати значні кошти до державного та місцевих бюджетів. Але хоча б якісь оцінки можна буде робити вже згодом. Тому у бюджетному законопроєкті на 2022 рік ми не закладаємо відповідних очікувань”, - пояснив Марченко.

Те ж, за його словами, стосується і ймовірного фіскального впливу законопроєкту №5600 ("Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" - ред.), в липні ухваленого парламентом у першому читанні.

Урядовець наголосив, що перебіг кампанії з добровільного декларування багато в чому залежить від низки психологічних моментів.

“Якщо суспільство відгукнеться на пропозицію і значну частину активів буде легалізовано, вважаю це перемогою держави та здорового глузду”, - підсумував Сергій Марченко

Читайте також: Податкова амністія: міністр фінансів пояснив, кого вона стосується і що дасть

Як повідомлялося, запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету передбачено Законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Верховна Рада 1 липня 2021 року ухвалила в першому читанні законопроект №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Мета проєкту закону - забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Законопроєктом передбачено чимало поправок в частині попередження «скруток» і тіньового обороту сільгосппродукції, нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян і підприємців, що користуються державними програмами підтримки "Доступні кредити 5-7-9%" і "Доступна іпотека 7%" тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-