У І півріччі активи НБУ зменшилися на 3%

У І півріччі активи НБУ зменшилися на 3%

Укрінформ
Обсяг активів Національного банку за підсумками першого півріччя зменшився на 3% - до 1 294,4 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"За підсумками півріччя обсяг активів Національного банку зменшився на 3%, якщо порівняти з консолідованими балансовими даними станом на 31 грудня 2020 року, та становить 1 294,4 млрд грн", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що це зменшення пов’язане, головним чином, з погашенням зобов’язань за кредитами, отриманими від Міжнародного валютного фонду, а також із переоцінкою міжнародних резервів через зміцнення курсу гривні до іноземних валют за цей період.

Водночас обсяг наданих банкам кредитів рефінансування збільшився за цей період на 32%; при цьому спостерігалося значне зростання портфеля довгострокових працюючих кредитів і скорочення - портфеля короткострокових.

Якщо йдеться про зобов’язання Нацбанку, то за перші 6 місяців 2021 року значно зросли залишки коштів банків (на 49%). Натомість зменшилися кошти державних та інших установ (на 31%), сума депозитних сертифікатів (на 4%).

У результаті Нацбанк за перше півріччя 2021 року (без урахування переоцінки фінансових інструментів) отримав майже 20 млрд грн чистого доходу, що в 2,4 раза більше, ніж у відповідному періоді торік. Основною складовою цього результату є чисті процентні доходи у розмірі понад 21 млрд грн.

Читайте також: Банківська система стала одним з осередків стабільності у період коронакризи - НБУ

Однак зміцнення курсу гривні до іноземних валют та зростання дохідності довгострокових цінних паперів на світових ринках призвели до накопичення з початку 2021 року 32 млрд грн нереалізованих збитків від переоцінки. Тому загальний консолідований результат Нацбанку за 6 місяців цього року - це 12 млрд грн збитку.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками першого півріччя 2020 року обсяг активів Національного банку збільшився на 13% проти показника на 31 грудня 2019 року - до 1 198,9 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-