Голова Нацбанку вважає більш ефективним орієнтир на низьку інфляцію

Голова Нацбанку вважає більш ефективним орієнтир на низьку інфляцію

Укрінформ
Використання режиму інфляційного таргетування впродовж 6 років довело, що орієнтир НБУ саме на низьку та стабільну інфляцію, а не на фіксований валютний курс – ефективніший.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко у Фейсбуці.

Шевченко нагадав, що саме 18 серпня 2015 року Національний банк запровадив монетарний режим інфляційного таргетування, за якого пріоритетом є досягнення та підтримка цінової стабільності.

"Ці шість років довели, що орієнтир НБУ саме на низьку та стабільну інфляцію, а не на фіксований валютний курс – ефективніший", - вважає очільник НБУ.

За його словами, якщо порівняти коливання інфляції до запровадження інфляційного таргетування та після, то "прогрес очевидний": кредити здешевшали, а кредитування зростає.

Очільник НБУ нагадав, що на 1 січня 2021 року міжнародні резерви сягнули восьмирічного максимуму – понад 29 млрд доларів США.

Він назвав й інші позитивні наслідки інфляційного таргетування. Так, гнучке курсоутворення зменшило вразливість економіки до криз. Знизилася доларизація економіки, наприклад, доларизація депозитів за цей період скоротилася із 47% до 35%. Здійснено суттєвий прогрес у валютній лібералізації – усе це, на думку Шевченка, є фундаментом для стійкого економічного розвитку.

Водночас, зазначив голова НБУ, "підвищення інфляції на сьогодні є глобальним явищем", і центральні банки розвинених країн поки що "не надто занепокоєні цим" і не згортають програм кількісного пом’якшення.

Однак для Національного банку займати пасивну позицію щодо інфляції було б "помилковим рішенням".

"Те, що можуть дозволити собі центробанки розвинених економік, для нас поки що не опція. Підвищення облікової ставки і згортання антикризових інструментів дозволить зберегти контроль за інфляційними процесами, а отже – і можливість фінансування в гривні за доступною вартістю і на тривалі строки", - зазначив Шевченко.

Він пояснив, що, реалізуючи монетарну політику, Нацбанк ухвалює "рішення не лише як реагувати на поточні виклики, а й на довгострокові тенденції".

Режим інфляційного таргетування - монетарний режим, який передбачає відповідальність центрального банку за дотримання проголошеного значення офіційного показника інфляції (таргету) протягом визначеного періоду часу.

Читайте також: Національний банк підвищив облікову ставку до 8%

Як повідомляв Укрінформ, інфляція вже найближчим часом незначно перевищить 10%, але сповільниться наприкінці 2021 року й повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року. Про це повідомили в Національному банку 22 липня за підсумками брифінгу голови НБУ Кирила Шевченка щодо підвищення облікової ставки до 8%.

Національний банк України прогнозує подальше підвищення облікової ставки до 8,5% та збереження її на цьому рівні до другого кварталу 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-