Любченко не підтримує політику НБУ стосовно підвищення облікової ставки

Любченко не підтримує політику НБУ стосовно підвищення облікової ставки

Укрінформ
Перший віцепрем'єр – міністр економіки Олексій Любченко проти підвищення Національним банком України облікової ставки до 8%.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Я як Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки загалом у макромоделі точно маю право на власну думку про економічну модель розвитку. Так, вона розходиться з думкою Національного банку, якщо дивитися на фактичне рішення про підвищення облікової ставки до 8%", - сказав Любченко.

З його слів, таргетування інфляції в "книжковому варіанті" в Україні не працює.

"За чотири роки після впровадження цього режиму інфляція тільки в трьох місяцях була в цільовому діапазоні Національного банку", - додав Любченко.

Як зазначив Любченко, при цьому, наприкінці 2019 року це відбулося переважно за рахунок надмірного зміцнення гривні під впливом припливу валюти під купівлю ОВДП.

"А досягнення мети в грудні 2020 року відбулося після 11 місяців перебування інфляції нижче за цільовий діапазон через жорстку монетарну політику", - сказав він.

На думку Першого віцепрем'єр-міністра, національна економіка потребує обігових коштів.

"Тоді як рішення про підвищення ставки діятиме з лагом 9-18 місяців, коли дія тимчасових проінфляційних факторів уже завершиться. Минулого року швидкість обігу грошей уповільнилася, а нам потрібне прискорення. Так, була пандемія, але гроші – це кров економіки", - зауважив Любченко.

Читайте також: Національний банк підвищив облікову ставку до 8%

Як повідомляв Укрінофрм, Національний банк 22 липня ухвалив рішення про підвищення облікової ставки до 8%. У червні Нацбанк ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5%. Окрім цього, у Нацбанку прогнозують підвищення облікової ставки до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-