IFC підтримує впровадження перших в Україні проєктів концесій у портах

IFC підтримує впровадження перших в Україні проєктів концесій у портах

Укрінформ
Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підтримуватиме Міністерство інфраструктури, Адміністрацію морських портів України (АМПУ) та Державне агентство з питань підтримки державно-приватного партнерства в управлінні контрактами та виконанні проєктів концесії в портах Херсон та Ольвія.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі IFC.

"Світовий досвід IFC у розробці та впровадженні ДПП допоможе Україні створити прецедент для реалізації майбутніх концесій в інших секторах", - наголошують у повідомленні.

В IFC зауважують, що успішна реалізація перших портових концесій є ключовою передумовою для покращення бізнес-клімату України.

"Незважаючи на складні умови роботи, успішне укладання договорів про концесії в морських портах Ольвії та Херсона доводить, що Україна повністю готова до очолюваної приватним сектором трансформації портового сектору", - сказав директор Державного агентства з питань підтримки ДПП в Україні Ніко Гачечиладзе.

За його словами, досвід групи Світового банку у сфері ДПП допоможе Україні "легко і чітко" виконувати концесійні угоди.

Крім того, за підтримки гранту від Фонду консультування державно-приватних інфраструктурних проєктів (PPIAF), IFC та ​​Світовий банк допоможуть уряду України створити ефективну систему управління контрактами. Метою цієї системи є врегулювання технічних, юридичних, регуляторних чи екологічно-соціальних та управлінських питань, які можуть виникнути після підписання концесійних угод щодо портів Ольвія та Херсон.

"Багаторічний досвід IFC у сфері консультування з питань транзакцій ДПП дає нам можливість слугувати фактично містком між гравцями з державного сектору (муніципалітетами, місцевими та центральними органами влади) та авторитетними інвесторами і операторами з приватного сектору", - прокоментувала керівник офісу IFC в Україні Олена Волошина.

Вона зазначила, що нинішня співпраця сприятиме подальшому зміцненню інфраструктури України шляхом заохочення участі приватного сектору та залучення своєчасних інвестицій.

Як повідомлялося, у жовтні 2019 року IFC та уряд України підписали меморандум про взаєморозуміння щодо визначення ключових секторів для спільної реалізації проектів на основі державно-приватного партнерства. Для кращого залучення приватних інвестицій IFC аналізує можливості реалізації ДПП в автодорожньому, залізничному, енергетичному секторах, а також у секторі охорони здоров'я.

Читайте також: Частину коштів від концесій портів витратять на їх модернізацію

Мінінфраструктури розпочало процес передачі в концесію інфраструктурних об'єктів у 2020 році. Першими у концесію перейшли Херсонський порт та порт «Ольвія» в Миколаєві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-