Оновлення портів потребує близько ₴17 мільярдів капінвестицій - Кубраков

Оновлення портів потребує близько ₴17 мільярдів капінвестицій - Кубраков

Укрінформ
У найближчі п'ять років в оновлення українських портів необхідно вкласти близько 17 млрд грн капітальних інвестицій.

Як передає Укрінформ, про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив у Фейсбуці.

"У найближчі 5 років на оновлення українських портів необхідно близько 17 млрд грн капітальних інвестицій. Йдеться про стратегічну інфраструктуру, розвиток якої є відповідальністю держави", - зазначив міністр.

На його думку, однією з ключових реформ, яких потребує портова галузь України, є розвиток припортової інфраструктури, поточний стан якої стримує подальший розвиток українських портів і їх міжнародне співробітництво.

Нині за президентською програмою «Велике будівництво» вже реалізується низка проєктів з будівництва і модернізації залізничної та автомобільної припортової інфраструктури, розповів міністр 29 липня на засіданні Національної ради реформ під головуванням Володимира Зеленського.

За даними Кубракова, вже до кінця цього року буде завершено укладання та електрифікацію залізничних колій на ділянці Чорноморська - Берегова, що значно збільшить пропускну спроможність державної стивідорної компанії «Морський торговельний порт «Южний».

Також триває будівництво 5,3 км автодороги, яка з'єднає М-28 Одеса - Південний з Одеським морським портом. Паралельно відбувається модернізація портової та залізничної інфраструктури в портах Чорноморськ, Миколаїв і Маріуполь.

«Ми роками не тільки не підтримували, а й забирали до держбюджету кошти, які повинні були направлятися на підтримку і розвиток інфраструктури. В результаті - ступінь зношеності портової інфраструктури досягла рекордних 80%», - пояснює Кубраков.

Він розповів і про інші плани стосовно розвитку портової галузі. Так, до кінця року має бути завершена передача в концесію ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» і ДП «Херсонський морський торговельний порт».

Планується також внесення змін до орендного законодавства, щоб у портових операторів була можливість залучення додаткового інвестування.

Читайте також: Частину коштів від концесій портів витратять на їх модернізацію

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство інфраструктури України ініціює зміну дивідендної політики в портовій галузі. За словами міністра Олександра Кубракова, обсяг дивідендів, які сплачують порти у бюджет, пропонується зменшити із 80% до 30%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-